Košarka

REPEŠA: Ko ne bude zadovoljio kriterijume neće biti u timu, imamo jasan cilj – osvajanje ABA lige

Jasmin Repeša 31. decembra prošle godine zvanično je preuzeo kormilo košarkaškog kluba Budućnost Voli koji je nakon serije loših rezultata uhvatio ritam, kako u Euroligi tako i u regionalnom takmičenju u kojem crnogorski predstavnik brani titulu. Hrvatski stručnjak u ekskluzivnom intervjuu za Nova M govori o samom prihvatanju izazova i uzbudljivom završetku sezone koji čeka „plave“.
REPEŠA: Ko ne bude zadovoljio kriterijume neće biti u timu, imamo jasan cilj – osvajanje ABA lige
Portal AnalitikaIzvor

Repeša se prihvatio “vrućeg krompira“ pred sam start 2019. godine i na poziv uprave kluba prihvatio da preuzme tim koji je u tom trenutku prolazio kroz veliku rezultatsku krizu. Cilj predstavljen hrvatskom stručnjaku je veliki izazov koji je on bez mnogo razmišljanja prihvatio, a u narednom periodu slijede veliki ispiti i rasplet sezone.

„Uvijek je nezahvalno preuzeti ekipu u toku sezone jer sigurno da je nešto štimalo ne bi se mijenjalo. Posložiti stvari na svoje mjesto u takvim situacijama nije lako. Kada se desi takva promjena u klubu ona obično djeluje kao šok i stvari se promijene na bolje. Upravo su te prve pobjede nakon mog dolaska rezultat tog šoka. Ipak, za neke dugoročne ciljeve dosta stvari se mora promijeniti, a to je nešto na čemu radimo svakodnevno“, kazao je Repeša za NovuM

Budućnost je nakon dolaska hrvatskog trenera uspjela da zabilježi nekoliko važnih pobjeda u najelitnijem evropskom takmičenju, dok se u ABA ligi i dalje bori za drugo mjesto na tabeli koje bi u polufinalu donijelo prednost domaćeg terena. Ipak, utisak je da je ovaj roster regionalnog šampiona u nekim utakmicama mogao bolje.

„Moram priznati da je moglo i moralo bolje u posljednjem periodu. Tu postoje objektivni razlozi zašto nismo bili na nivou, ali i onih subjektivnih. Ovi prvi se tiču izostanka velikog broja igrača zbog povreda, koji su se nakon oporavka sporije uključivali u trenažni proces koji je veoma bitan kako bi ekipa bila konkurentna. Drugi faktor je taj da nisam zadovoljan pojedinim igračima sa kojima sam imao sastanak i koji nisu bili zadovoljni trenažnim procesom. Jasno sam im stavio do znanja da se mora trenirati po instrukcijama stručnog štaba, a ko ne bude to želio neće biti u ekipi“, istakao je Repeša.

Polako se primiče plej-of ABA lige, a konkurencija za trofej koji donosi učešće u elitnom takmičenju naredne sezone je velika. Kako se bliži kraj sezone sve je veći pritisak na aktuelnog šampiona koji ispred sebe ima jasan cilj.

„Važno je stići do kraja. Nekada se ide kraćim, a nekada dužim putem kojim mi očigledno moramo ići jer nismo bili na nivou u regularnom dijelu sezone. To je za nas jedan dodatni izazov za koji se moramo dodatno pripremiti jer trebamo da dobijemo utakmice na strani protiv najmanje jednog protivnika, a možda i dva. Sigurno da neće biti lako. Mi uvažavamo sve protivnike, smatram da su to pravi rivali ali mi imamo svoj plan i cilj – a to je osvajanje ABA lige'', naveo je Repeša.

Trofejni stručnjak je u svojoj karijeri radio između ostalog u Italiji, Španiji, Turskoj, a pozitivno je iznenađen klubom koji kako i on sam kaže raste iz godine u godinu.

„Klub je u najbitnijim segmentima položio svaki ispit. Prije svega mislim na organizaciju kluba, navijače, finansijsku stabilnost. Ovaj grad voli košarku i to se vidi na svakoj utakmici. Postoji stvari koje se mogu popraviti, a o kojima razgovaramo unutra kluba i za koje treba vremena, a sve u cilju jačanja same ekipe iz godine u godinu kako bi se Budućnost postavila na mapi evropske košarke“, zaključio je Repeša

Do kraja regularnog dijela ostala su još dva kola. Zvezda je obezbijedila prvo mjesto i prednost domaćeg terena. Cedevita i Budućnost dijele drugu poziciju, s tim da Zagrepčani imaju bolji međusobni skor. Partizan je četvrti sa pobjedom manje. U međuvremenu je odlučeno da se prvi mečevi polufinala igraju 23. i 25. marta, revanši 30. i 31. marta, a eventualne treće utakmice 6. i 7. aprila.

Portal Analitika