Društvo

Grupa KvirA: Lezbejke i biseksualke da se udruže u borbi protiv partijarhata

Iz neformalne grupe LBTQ žena “kvirA”, jedine ženske grupa koja okuplja LBTQ žene u Crnoj Gori, poručili su da se na današnji danne smiju zaboraviti, isključivati ni zanemarivati žene različitih seksualnih orijetacija i rodnih identiteta, pozivajući sve lezbejke, biseksualne, transrodne i kvir žene da im se pridruže u borbi protiv patrijahata.
Grupa KvirA: Lezbejke i biseksualke da se udruže u borbi protiv partijarhata
PR Centar/Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazala članica grupe Ana Dedivanović, na dan kada proslavljaju politička, socijalna, ekonomska, kulturna i ostala postignuća žena, ne smiju se zaboraviti, isključivati ni zanemariti žene različitih seksualnih orijetnacija i rodnih identiteta.

“Lezbejke, biseksualne, transrodne i kvir žene spadaju u jednu od najnevidljivijih grupa, te su specifičnosti ovih identiteta , često do sad bile ignorisane u feminističkim i drugim pokretima za ljudska prava. Smatramo da su žene, koje samim svojim identitetom krše, prevazilaze i negiraju patrijahalne norme, krucijalni dio borbe za rodnu ravnopravnost, djelić koji nedostaje za željene društvene promjene, te otjelotvoruju praktikovanje ženske seksualnosti koja nužno ne uključuje muškarce“, ističe ona.

Prema njenim riječima, rad neformalne grupe smatraju veoma važnim budući da pruža mogućnost LBTQ ženama da se umrežavaju na ličnom i društvenom nivou, budu motivisane da rade na pitanjima koja ih se direktno tiču, vode dijalog, razmjenjuju znanja, iskustva i lekcije proizašle iz izazova, te osnažuju jedne druge za dalji rad i radne učinke.

„Pozivamo sve lezbejke, biseksualne, transrodne i kvir žene, a i sve one koji se ne uklapaju u rodne okvire da nam se pridruže u borbi protiv patrijahata. Vrijeme da se i naš glas čuje!“, apelovali su iz kvirE.

Portal Analitika