Region

Brnabić o pregovorima sa Prištinom: Treći i završni udarac, suprotno zdravom razumu

Platforma Prištine je treći i završni udarac dijalogu, izjavila je premijerka Ana Brnabić novinarima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbjednost.
Brnabić o pregovorima sa Prištinom: Treći i završni udarac, suprotno zdravom razumu
Portal AnalitikaIzvor

Sjednicu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao nakon usvajanja platforme.

Premijerka je dodala da je taj dokument suprotan zdravom razumu, kao i da će reakcija Srbije biti, kao i uvek, odmjerena.

Brnabić je novinarima prenijela da je zaključak sjednice da je bez sumnje usvajanje ovakve platforme treći završni udarac dijalogu Beograda i Prištine. 

„Prvi udarac bilo je nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine. Danas je 2.149 dana od kada je potpisan Sporazum, a Priština nije uradila ništa, nije implementriala nijedno slovo tog dokumenta. Ne postoji ništa od Zajednice srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine i kičmeni stub sporazuma“; objasnila je ona. 

Drugi udarac, kako je rekla, je bilo uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH. 

Podsjetila je da su takse prvo bile uvedene 6.novembra, a zbog mlake reakcije međunarodne zajednice 21.novembra povećana je na nebuloznih 100 odsto. 

„Do danas nikako nisu ukinite. Priština je je dala jasnu poruku I EU i SAD da takse neće biti ukinute i to je bio drugi veliki udarac. Treći završni udarac je usvajanje ovakve platforme. Ona je suprotna zdravom razumu“, zaključila je Brnabić.

 

 

Portal Analitika