Društvo

Izmjene u cilju bolje kontrole nelegalnog poslovanja

Izmjene i dopune Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju trebalo bi precuznije da definišu oblasti auto-taksi i limo prevoza, kako bi se obezbjedila bolja kontrola onih koji posluju u sivoj zoni, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.
Izmjene u cilju bolje kontrole nelegalnog poslovanja
Portal AnalitikaIzvor

Generalni direktor za drumski saobraćaj u tom Vladinom resoru, Dalibor Milošević, kazao je da su nacrtom izmjena i dopuna Zakona o pevozu u drumskom saobraćaju dodatno precizirane norme koje su bile sklone zloupotrebi.

„Glavne novine odnose se na preciziranje dokumentacije koja se mora nalaziti u vozilu prilikom obavljanja auto-taksi prevoza, a to su, prije svega, ugovor o radu i poreska prijava. Obavezno je i posjedovanje auto-taksi legitimacije, a definisan je pravni osnov za radnu odjeću“, kazao je Milošević.

On je dodao da su definisani i dispečerski centri kako bi se spriječilo nelegalno poslovanje pojedinih aplikacija koje se javljaju na tržištu.

Milošević je saopštio da je prethodnih dana uočeno netačno i pogrešno tumačenje odredbi Zakona, naročito kada je riječ o tome da se auto-taksi vozilom ne može izaći iz granica lokalne samouprave.

„To je totalno netačno. Auto-taksi prevoz će se obavljati kao i do sada, s tim što smo na dosadašnje mogućnosti dodali još neke, kao što su da ukoliko neka lokalna samouprava nema dovoljno kapaciteta da zadovolji potražnju u određenom momentu, može u saradnji sa susjednom da obezbijedi te kapacitete“, rekao je Milošević.

Izmjenama i dopunama Zakona se, prema njegovim riječima, uređuje i rent-a-car, odnosno limo servis, koji spada u kategoriju luksuznog, namijenjenog isključivo visokoplatežnoj klijenteli koja iznajmljuje vozilo sa vozačem. 

Milošević je rekao da je Ministarstvo saobraćaja dobilo veliki broj sugestije, kroz koje je prepoznalo da postoji veliko nepoznavanje propisa, ali i činjenicu da se mora voditi računa o kompanijama koje žele da se bave limo servisom.

„Primjedbe da će se ugasiti određeni broj kompanija i radnih mjesta, treba tretirati sa aspekta broja zaposlenih u njima. Pokazalo se da je oko 90 odsto kompanija koje su dale primjedbe registrovano i ima jednog zaposlenog, a za limo servis je potrebno pet i više vozila“, naveo je Milošević.

On tvrdi da Ministarstvo nije dovelo postojeće firme u nepovoljan položaj, jer one da bi organizovale limo servis moraju biti registrovane za usluge rent-a-cara za šta im je potrebno pet vozila i više. 

„Za licencu za limo servis potrebno je jedno vozilo do 30 hiljada EUR starosti do šest godina“, objasnio je Milošević.

Iz Ministarstva su saopštili da je danas u Privrednoj komori održan okrugli sto u vezi Nacrta izmjena i dopuna Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju u cilju pojašnjena novih zakonskih odredbi. 

Na sastanku je dogovoreno da se održi još jedan na kojem bi se dodatno razmotrili definisani uslovi za obavljanje djelatnosi limo servisa.

Portal Analitika