Košarka

Lebron: Prestići Džordana je kao osvojiti titulu

Lebron Džejms uporedio je prestizanje Majkla Džordana po broju postignutih poena u NBA sa osvajanjem titule.
Lebron: Prestići Džordana je kao osvojiti titulu
Portal AnalitikaIzvor

Džejms je sada četvrti najefikasniji igrač u istoriji lige sa 32.311 poena, dok je Džordan pao na petu poziciju sa 32.292.

"Od svih stvari koje sam postigao u karijeri, ovo je jednako osvajanju šampionske titule. Za klinca iz Ekrona, kojem je bila potrebna inspiracija i pozitivan uticaj, Majkl Džordan je to bio za mene. Želio sam da budem kao MJ, želio sam da šutiram kao MJ, želio sam da se plazim kao MJ, želio sam da nosim patike kao MJ. Želio sam da se jednog dana djeca ugledaju na mene kao na MJ. Iskreno, ovo je više od ludila", rekao je Džejms.

Lebron je u iščekivanja obaranja Džordanovog rekorda napisao na Tviteru da će to biti nestvarno, a na istorijskoj utakmici je nosio patike Nike LeBron 16s koje su dizajnirane u stilu Air Jordan III. Na njima je napisao: "Hvala ti, MJ23".

"Moji prijatelji i ja smo pričali samo o Džordanu. Igrali smo košarku na otvorenom po snijegu u Ohaju i samo smo željeli da budemo MJ. Svi prijatelji iz škole su mi pisali. Ne možemo da vjerujemo. Sjećam se kako smo šetali ulicama Ekrona sa košarkaškom loptom i govorili uglas: Ja želim da budem Majk", dodao je Lebron.

Džejms je kao srednjoškolac izabran kao prvi pik na draftu 2003. od strane Klivlend Kavalirsa, nekoliko mjeseci nakon što se Majkl Džordan definitivno penzionisao u 40. godini.

Lebronu je bilo potrebno 118 utakmica više od Džordana da nadmaši njegov poenterski učinak. Ipak, Džejms ima bolji prosjek poena u ligi (30,1 naspram 27,1), a bolji je od MJ-a i po broju skokova (7,5 vs 6,2) i asistencija (7,2 vs 5,3).

Treba naglasiti i da je LBJ postigao više poena od Džordana uz 1.240 šuteva manje. On je jedini igrač u istoriji koji je među Top 10 svih vremena i po broju poena i po broju asistencija (10).

 

 

Portal Analitika