Kultura

Broj knjiga dvostruko narastao za 37 godina

Spremni smo za početak revizije svih fondova, prve poslije one koja je rađena 1982. godine. Njom će u bibliotečkom fondu biti obuhvaćeno oko 661.210 knjiga razvrstanih u šest signaturnih cjelina. Prethodnom je bilo obuhvaćeno 355.900 - kazao je za Pobjedu direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Bogić Rakočević. 
Foto: nb-cg.me
Foto: nb-cg.me
PobjedaIzvor

Bez obzira što se radi o ogromnom fondu sa različitom građom, jer se u Nacionalnoj biblioteci osim knjiga čuvaju muzikalije i audio-vizuelni zapisi, geografske karte, pozorišni i filmski plakati - ukupno više od 1.300.000 jedinica, on očekuje da će za završetak posla biti dovoljne dvije godine.

- Sve će biti po Pravilniku opostupku, rokovima i načinu vršenja revizije bibliotečkih fondova koji je na snazi od 15. aprila 2011. godine i saglasno Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti, koji propisuje da Nacionalna biblioteka ima rok od 10 godina da revizijom utvrdi stvarno brojčano i fizičko stanje inventarisane bibliotečke građe – tvrdi Rakočević.

SVE JE TU

Kako je kazao Rakočević, posao će biti znatno olakšan jer je revizija faktički završena u Muzejsko-arhivskom fondu koji se nalazi u zgradi nekadašnjeg Francuskog poslanstva. Obrađeni su i časopisi. Na pitanje što pokazuju preliminarni rezultati, Rakočević je odgovorio da nijesu evidentirana neslaganja između faktičkog stanja i brojnog stanja u Signaturnom inventaru.

- Sve je tu. Bilo je to i očekivano jer je u pitanju najvredniji fond – istakao je Rakočević.

Pošto revizija podrazumijeva i istraživanje fizičkog stanja fondova, on je rekao da su na nekim publikacijama uočena atipična oštećenja.

- Primijetili smo u primjercima Pobjede i nekim časopisima oštećenja koja su nastala tako što su nesavjesni korisnici isijecali djelove stranica. To se dešavalo prije nego što je u čitaonici postavljen videonadzor. Čudno i neshvatljivo, ali, nažalost, to se događalo – priča Rakočević.

Revizija će ići etapno - po vrstama bibliotečke grade. Pošto su knjige najčešće korišćeni materijal i fizički najobimnija građa, revizija će početi od njih. Radiće se jedna po jedna signaturna cjelina. Njih je ukupno šest. Kriterijum je visina hrbata.

- Tako je najracionalnije raditi. Dok obrađujemo jednu signaturnu cjelinu, ostale će biti slobodne za korišćenje – kaže Rakočević.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika