Društvo

Mineralna vuna nije opasna za zemlju, vodu i vazduh

Mineralne vuna, koja je pri udarima jakog vjetra 23. i 24. februara, raznešena sa vodotornja željezare Tosčelik na imanja u naselju Rubeži, nije ekotoksična za vazduh, vodu ili tlo - saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove.
Materija je bezopasna
Materija je bezopasna
PobjedaIzvor

Na zahtjev porodica Pejatović i Todorović, inspekcija je izašla na teren. Mještani su prijavili da je na njihova imanja pala veća količina kako su pretpostavljali staklene vune, te da strahuju da je opasna po njihovo zdravlje i okolinu. Iz željezare su tada saopštili da djelovi staklene vune koji su naneseni vjetrom nijesu otpad nastao iz procesa proizvodnje u fabrici, već djelovi izolatora sa krovne površine, i ne predstavljaju otpad opasan po okolinu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su zatražili stručno mišljenje Centra za ekotoksikološka ispitivanja o sastavu materije i kakav uticaj može imati.

- Postupajući po zahtjevu ekološkog inspektora, CETI je inspektoru dostavio 5. Marta stručno mišljenje o ekotoksikološkim efektima mineralne vune u kojem je navedeno da, uvidom u bezbjednosne listove, ovaj proizvod po sastavu nije ekotoksičan za vazduh, vodu ili tlo, te nema karakteristiku bioakumulativnosti – navodi se u odgovoru Uprave.

Iz UIP-a su naložili Tosčeliku da ,,sakupi rasutu mineralnu vunu u granicama mogućeg, da popravi krov na vodotornju i ukloni preostalu mineralnu vunu sa vodotornja“.

- Postupajući po nalogu inspekcije, Tosčelik je sakupio mineralnu vunu oko vodotornja i organizovao čišćenje imanja porodica. Angažovana je planinarska služba koja je uklonila mineralnu vunu sa vodotornja, a popravku krova će izvršiti u narednim danima – zaključuje se u odgovoru UIP-a.

0703staklenavuna

Mještani odahnuli

Protojerej Miodrag Todorović, na čije imanje je vjetar nanio mineralnu vunu, poručio je da su mještani Rubeža odahnuli nakon odgovora Uprave za inspekcijske poslove.

- Nadamo se da će željezara Tosčelik biti dobar komšija i otkloniti uzročnike, kako do sličnih situacija ne bi dolazilo. Zahvalnost dugujemo inspektorki Vesni Zarubici, koja je po pozivu odmah izašla na teren – rekao je Todorović.

Željezara: Koristićemo drugu materiju kao isolator

Iz Tosčelika su potvrdili da je angažovana kompanija koja će narednih dana sanirati krov na vodotornju. Dodali su i da više neće koristiti staklenu vunu.

- Staklena vuna neće se više koristiti kao izolator i na taj način će se onemogućiti da se ovaj problem ponovi – navedeno je u saopštenju pi-ar službe kompanije.

Portal Analitika