Svijet

VENECUELA: Njemački ambasador proglašen nepoželjnom osobom

Njemački ambasador u Venecueli Daniel Kriner proglašen je nepoželjnom osobom i zamoljen je da napusti zemlju u roku od 48 sati, saopštilo je danas Ministarstvo inostranih poslova Venecuele.
VENECUELA: Njemački ambasador proglašen nepoželjnom osobom
Mina /Portal AnalitikaIzvor

Kriner je u ponedeljak zajedno sa više od deset ambasadora bio na međunarodnom aerodromu u Karakasu gdje je dočekan lider opozicije i samoproglašeni privremeni predsjednik Venecuele Huan Gvaido.

Ministarstvo je navelo da se Kriner umiješao u unutrašnja pitanja Venecuele.

Gvaido se vratio prije dva dana u Karakas posle višednevnog puta u okolnim zemljama, uprkos prijetnjama hapšenjem nakon što su mu vlasti osporavanog predsjednika Nikolasa Madura prethodno zabranile izlazak sa teritorije Venecuele.

Gvaido je pozvao Nikolasa Madura da podnese ostavku.

Venecula spada među najveće proizvođače nafte na svijetu, ali je zbog lošeg upravljanja državom od dolaska Madura na vlast 2013. Država zapala u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu, što njegova vlada negira.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsjednik Nacionalne Skupštine, Huan Gviado se 23. januara samoproglasio za prelaznog predsjednika Venecuele. Prvo su ga priznale SAD, potom i više latinoameričkih, i veći broj država EU.
 

Portal Analitika