Politika

Čađenović: Imamo mandat, nećemo opet brojati glasove

Demokratska Crna Gora osvojila je jedan mandat i time definitivno ima najznačajniju ulogu u budućem formiranju vlasti u opštini Tuzi, poručili su iz te partije, dodajući da su stvorene pretpostavke za pad Demokratske partije socijalista (DPS). 
Čađenović: Imamo mandat, nećemo opet brojati glasove
Mina /Portal AnalitikaIzvor

Demokratska Crna Gora održala je vanrednu press konferenciju na kojoj je opunomoćeni predstavnik Izborne liste Demokrata u Tuzima koji je učestvovao u radu Opštinske izborne komisije Tuzi, Vladimir Čađenović, upoznao javnost sa radom komisije.

Čađenović je rekao da su potvrdili preliminarne rezultate. 

»Potvrdili smo izbornu volju građana Malesije, a to je da je koalicija „Malesija nas ujedinjuje“ osvojila 16 mandata i da su Demokrate ostvarile jedan mandat, čime su stvorene pretpostavke za pad DPS-a«, poručio je Čađenović.

Kako je kazao, svi članovi biračkih odbora, uključujući i predstavnike DPS-a i Bošnjačke stranke, potpisali su zapisnike o radu biračkih odbora, i istakao da su članovi OIK-a potvrdili preliminarne rezultate, koje su i proglasili nakon 12 sati odugovlačenja predsjednika OIK-a i noćenja u prostorijama komisije.

»Podsjećam da smo u nedjelju veče, nakon što su pristigli rezultati sa svih biračkih mjesta, imali jednu opstrukciju i odugovlačenje postupka utvrđivanja preliminarnih rezultata, iako su već tada svi preduslovi bili stvoreni da proglasimo preliminarne rezultate na održanim izborima u Tuzima«, naveo je Čađenović.

On je saopštio da su čuvali dvije noći izborni materijal, i da su na zahtjev DPS-a juče, od deset ujutru do ponoći, prebrojali svi zajedno svaki listić i zapisnički utvrdili da je sve u redu.

»Da bismo spriječili sve zloupotrebe, kojima je DPS u prethodnom periodu bio sklon, kao opunomoćeni predstavnik Demokrata, uz prisustvo ostalih članova Izborne komisije iz redova albanske koalicije “Malesija nas ujedinjuje” i jednog predstavnika DPS-a ostali smo cijelu noć da čuvamo izborni material u KIC-u Malesija, gdje smo i primali izborni materijal te izborne noći«, kazao je Čađenović.

On je istakao da se od utorka veče više ne čuvaju materijali, jer je zapisnički sve potvrđeno, ali da i pored toga DPS pokušava da ospori izbornu volju građana.

»Zamislite, oni koji su sprovodili izbore, oni koji vrše vlast u Tuzima i imaju predsjednika OIK-a, koji su imali najviše predsjednika biračkih odbora, koji su u biračkim odobrima imali stalnog člana i opunomoćenog predstavnika, traže i podnose zahtjev za uvid u kompletan birački materijal«, naveo je Čađenović.

Međutim, rekao je on, ni to im nije dovoljno.

»Pa je DPS danas koristeći formalne mogućnosti drugih učesnika izbornog procesa, sada preko Bošnjačke stranke, zatražio ponovni uvid u izborne materijale. Naši predstavnici više nemaju namjeru učestvovati u ponovnom prebrojavanju, jer smo to zajedno učinili više puta, kako na biračkim mjestima, tako i u komisiij«, naglasio je Čađenović. 

On je dodao da DPS očito ne može da se pomiri sa fijaskom koji je doživio u Tuzima i pokušava klasičnom hajdučijom da prekraja izbornu volju, i zaključio da, ukoliko to učine, preuzimaju odgovornost za sve dalje posljedice takvih nasrtaja i lopovluka.

»U ponovnom prebrojavanju Demokratska Crna Gora neće učestvovati, a DPS-u poručujemo da ukoliko žele nasiljem da prekrajaju izbornu volju građana Malesije, da ćemo svim demokratskim sredstvima i zakonom dozvoljenim, odreagovati na to svojevrsno nasilje«, kazao je Čađenović.

On je poručio DPS-u da preuzmu odgovornost za sve posljedice koje će se desiti nakon eventualnog nasilja, otimačine i krađe, »koje su njima svojstvene, u odnosu na izborni rezultat i nedvosmisleno iskazanu volju građana Malesije«.

»Demokrate imaju jedan mandat i time definitivno imaju najznačajniju ulogu u budućem formiranju vlasti u opštini Tuzi«, kazao je Čađenović.
 

Portal Analitika