Društvo

Đukanović primio nagradu Kralj David: CG sigurno mjesto za sve religije

Predsjedavajući Evropske jevrejske asocijacije, rabin Menahim Margolin uručio je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću Evropsku nagradu Kralj David.
Đukanović primio nagradu Kralj David: CG sigurno mjesto za sve religije
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je kazao da mu je učinjena velika čast pozivom da posjeti Evropsku jevrejsku asocijaciju, u kojoj se pomno sagledava sadašnjost, i promišlja budućnost Evrope i svijet.

Đukanović je u obraćanju nakon dodjele nagrade rekao da je to doživio kao priznanje svim građanima Crne Gore, kao jedinoj zemlji u kojoj nije bilo ratnih razaranja poslije raspada Jugoslavije.

Podsjetio je da je Crna Gora kratko nakon obnove nezavisnosti postala članica NATO-a, te kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

"Postali smo i vodeća ekonomija u regionu, i jedna od prestižnih turističkih destinacija. Crnu Goru strani partneri danas nazivaju uspješnom evropskom pričom i sidrom stabilnosti Zapadnog Balkana", saopštio je Đukanović.

dodjela-nagrade-kralj-david-1

Podsjećajući da je Crna Gora od 2011. bogatija za prvu Jevrejsku zajednicu u našoj dugoj istoriji, Đukanović je rekao da Jevreji imaju punu autonomiju u regulisanju vjerskih i nacionalnih odnosa.

U Crnu Goru, kako je rekao, dolaze Jevreji iz cijelog svijeta, te turisti iz Izraela, dok se od prošle godine po prvi put u Crnoj Gori proslavlja Hanuka.

"U planu je izgradnja prve sinagoge u Crnoj Gori. Veoma smo ponosni što se Crna Gora prepoznaje kao sigurno mjesto za pripadnike svih nacija i religije, posebno u vrijeme jačanja desničarskih pokreta u Evropi i svijetu i neskrivenog antisemitizma od kojeg nijesu imunije ni najrazvijenije demokratije", najavio je Đukanović.

dodjela-nagrade-kralj-david-5

Bila bi, kako je dodao, najveća greška smatrati da je antisemitizam opasnost samo za Jevreje.

"To je opasnost za Evropu i njene suštinske vrijednosti. To je civilizacijsko pitanje savremenog čovječanstva i njegove budućnosti. Mi smo mala zemlja sa velikom nadu da zajedno možemo pomoći u izgradnji boljeg svijeta", poručio je Đukanović. 

Portal Analitika