Društvo

Zamjenica gradonačelnika posjetila Sklonište za napuštene i izgubljene kućne ljubimce

Zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić  posjetila je danas  Sklonište za napuštene i izgubljene kućne ljubimce  koje se nalazi na Vrelima ribničkim. Tom prilikom, zaposleni u gradskom preduzeću „Čistoća“   još jednom su predstavili aktivnosti koje se po pitanju zbrinjavanja napuštenih životinja sprovode na teritoriji Glavnog grada.
Zamjenica gradonačelnika posjetila Sklonište za napuštene i izgubljene kućne ljubimce
Portal AnalitikaIzvor

Važno je istaći da su nakon završetka I faze proširenja postojećeg Skloništa i povećanja kapaciteta, trenutno na ovom prostoru  164 raspoloživa boksa, a  u Skloništu se nalaze 144 psa.

Prema podacima našeg društva, u 2018. godini u Sklonište su dovedena 682 psa od kojih je 85 udomljeno, dok je za prva dva mjeseca 2019. godine u Sklonište dovedeno 139 pasa a 33 psa su udomljena.

Pored poslova hvatanja i smještanja pasa, zaposleni svakodnevo vode računa o higijeni i ishrani pasa, svakog dana je angažovana i veterinarska ustanova, a u Skloništu je tokom cijelog dana angažovana i stražarska služba. Svaki novi pas se prije uvođenja u boks pregleda, higijenski i medicinski istretira, a u Skloništu mora biti najmanje 15 dana prije nego uđe u proces udomljavanja.Moramo napomenuti da je Sklonište prostor za privremeni smještaj pasa i nije predviđeno za trajno zbrinjavanje pasa lutalica. Shodno primjeni principa ‘’uhvati, steriliši, pusti’’, koji ima za cilj smanjenje broja pasa lutalica,nakon sprovedenog medicinskog tretmana i propisanog roka koji moraju provesti u Skloništu, psi se vraćaju na lokacije sa kojih su dovedeni ili bivaju udomljeni, a nadležni veterinar vrši sterilizaciju-kastraciju, vakcinaciju i označavanje – čipovanje, svakog psa prije napuštanja Skloništa.

U namjeri da što veći broj pasa nađe novog vlasnika, zainteresovani građani Sklonište mogu obići u sljedećim terminima:

svakog radnog dana od 15 do 16 časova – posjete građana,
prijave za udomljavanje pasa – četvrtkom od 15 do 18 časova i subotom od 10 do 12 časova.
Četvrtkom i subotom, u navedenom vremenu, građani koji žele da udome psa mogu doći u Sklonište i popuniti upitnik, a prilikom preuzimanja psa udomitelj potpisuje ugovor o udomljavanju koji sadrži sve podatke o novom vlasniku.

Da bi potencijalni udomitelj mogao da udomi psa iz Skloništa, mora prije svega biti punoljetan ili doći u pratnji punoljetne osobe. Što se tiče uslova, svi potencijalni udomitelji moraju da ispunjavaju uslove koji su predviđeni Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja, kao i opštinskim odlukama o držanju kućnih ljubimaca.

Moramo podsjetiti da problem pasa lutalica neće biti riješen na pravi način, sve dok postoje neodgovorni vlasnici, a nažalost i pojedini neodgovorni udomitelji. Zato ne treba zanemariti izuzetan značaj odgovornog vlasništva, jer da nema neodgovornih vlasnika, ne bi bio ovoliki broj napuštenih pasa.

Glavni grad još jednom  apeluje na vlasnike pasa da se savjesno odnose prema životinjama čiji su vlasnici, a građane pozivamo da umjesto da kupuju, udomljavaju pse koji u okviru Skloništa prolaze sve neophodne veterinarske i medicinske tretmane i čekaju svoj novi dom.

Portal Analitika