Kultura

Ministar Bogdanović razgovarao sa pjesnikom Adamom Zagajevskim

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sreo se na Cetinju sa poljskim pjesnikom i esejistom Adamom Zagajevskim, dobitnikom ovogodišnje međunarodne nagrade "Književni plamen"za 2018.godinu.

Ministar Bogdanović razgovarao sa pjesnikom Adamom Zagajevskim
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su prisustvovali ambasador Republike Poljske  Nj.E. Artur Dmohovski, prof. Aleksandar Jerkov, član žirija, direktor “Nove knjige“ Predrag Uljarević I Dragica Milić, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo.
Ministar Bogdanovic je čestitao Zagajevskom na ovom značajnom književnom priznanju i istakao da Crna Gora ima posebnu čast da i ove godine ugosti jednog od velikana savremene književnosti. Tokom susreta je razgovarano o ovogodisnjem Regionalnom festivalu izdavača i pisaca BOOKA 2019 i utiscima Zagajevskog nakon održane književne večeri u Pogorici.
Zagajevski je istakao da je posebna čast i zadovoljstvo biti dobitnik nagrade inspirativnog naziva kakva je "Književni plamen", a čiji su prethodni dobitnici Mario Vagas Ljosa, Klaudio Magris i Orhan Pamuk.
Sagovornici su razmijenili mišljenja o značaju i važnosti književnosti u savremenom društvu,a razgovarano je i o brojnim kulturnim vezama Crne Gore i Republike Poljske.
Odluku o ovogodišnjoj nagradi "Književni plamen" donio je žiri kojim je predsjedavao nobelovac Mario Vargas Ljosa, a članovi su prof. Aleksandar Jerkov, prof. Sonja Tomović Šundić, prof. Siniša Jelušić i direktor „Nove knjige“ Predrag Uljarević.

Portal Analitika