Podgorica

Deveti salon vina "MonteVino" u Hiltonu

Deveto izdanje najkvalitetnijeg i najvećeg vinskog događaja u Crnoj Gori, ali i ozbiljno pozicioniranog u vrh liste najvažnijih u regonu - MonteVino održaće se 15. i 16. marta u hotelu Hilton.
Deveti salon vina "MonteVino" u Hiltonu
Portal AnalitikaIzvor

Na pragu decenije postojanja Montevino koji organizuje Nacionalno udruženje somelijera Crne Gore i Vinska akademija Crne Gore pod pokroviteljstvom Nacionalne turističke organizacije, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva poljoprivrede, Glavnog grada i Turističke organizacije Podgorice ove godine će imati najluksuznije izdanje – očekuje nas istinski vinski spektakl.

Na 9 izdanju salona Montevino 2019 posjetioci će moći da probaju 600 vina 125 vinarija (22 crnogorske ), iz 16 država.

Uvod u Monte Vino 2019 je 12. marta u 17h Masterclass - Bordeaux inside out koji počinje u 17h (Hotel Hilton Podgorica-sala Ksenija) u saradnji sa Mr. Louis de Bonnecaze iz Bordeaux-a.

Na tom masterclasu probaće se izuzetno probrana i cijenjena vina čuvene etikete iz Bordoa. Takođe 12. marta u 19h na istom mjestu Ljubica Radan, predsjednice Vinske Akademije Srbije, enologa i internacionalnog ocenjivača vina održaće predavanje o ocjenjivanju vina na svjetskim takmičenjima.

Tokom predavanja će se probati i nekoliko vina koja su osvojila nagradu na nekom od poznatih svetskih ocjenjivanja. Narednog dana, 13. marta od 17 h  je masterclass “Istarska vina koja su osvojila Evropu” – Damjanić.

Prošle godine Montevino je ispratilo 20-ak redakcija iz cijelog regiona. Desetine novinara su  pratili, izvještavali, intervjuisali poznate vinare, somelijere, enologe i izlagače i prenijeli utiske u preko 100 kvalitetnih izvještaja, intervjua, i reportaža objavljenih u svim medijskim formama u cijelom regionu.

„Montevino ima misiju da kroz elitnu manifestaciju salona izuzetnih vina afirmiše upravo na tom nivou crnogorske vinarije, mislimo prvenstveno one koje potpadaju pod kategoriju „male“. Upravo one imaju izuzetnu priliku da na ovom događaju njihova vina ocjenjuju najbolji sommelieri i enolozi iz čitavog svijeta. Neka vina su se na nekom od  prethodnih 8 izdanja MonteVina upravo lansirala na tržište zahvaljujući našem ocjenjivanju gdje je istaknut i zabilježen njihov kvalitet. Sve se to radi s ciljem da se obogati „ukus“ crnogorske originale vinske priče i svijetom pronese popularnost vina ovog podneblja. I ove godine će ocjenjivanje crnogorskih vina raditi žiri sačinjen od  najeminentnijih  vinskih sudija  iz Evrope koji su veliki izazov i za novinare koji će biti prisutni na događaju.“ – poručuje Luka Bešić – potpredsjednik Udruženja somelijera Crne Gore.

Portal Analitika