Kultura

Novi broj časopisa Ars

Novi broj časopisa Ars objavljen je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja i Crnogorskog društva nezavisnih književnika iz Podgorice. U ovom broju je objavljen temat o stvaralaštvu Huseina Bašića o čemu su pisali brojni poštovaci djela ovog autora.
Novi broj časopisa Ars
Portal AnalitikaIzvor

Broj otvara poezija Radomira D. Mitrića „Kino Mediteran“. Tekst Slobodana Vojičića objavljen je pod nazivom „Priča o opančaru i trgovcu cipelama“, u podnaslovu pedagoška priča. Milovan Radojević je za ovaj broj Arsa priložio kratku prču „Slana kafa“. Crnogorski pjesnik Danilo Lompar je objavio nove stihove pod nazivom „Ljubav (i) poslije saznanja o svijetu“, a Olja Novaković se predstavila poezijom „Paganka“. Slijede stihovi Ivana Domančića „Postapokalipsa“.

U novom Arsu objavljen je prilog bosanske i francuske spisateljice Jasne Šamić „U Londonu  vidjela si“. Melida Travančić se predstavlja zapisima pod nazivom „Obredi“, a Nikola Šimić Tonin poezijom „Jeleni iz sna“.

Temat „O djelu Huseina Bašića“ otvoren je Bašićevom poezijom „Mutna zvijezda“. O Bašićevom stvaralaštvu pisali su Rajko Cerović „Planetarni usud Bošnjaštva“, Hasnija Muratagić-Tuna „Kontrastiranje kao stilska dominanta u Smrti duše Huseina Bašića“, Pavle Goranović „O ciklusu romana Zamjene Huseina Bašića“, Andrej Nikolaidis „O istorijskom i istinitom u Zamjenama Huseina Bašića“, Ethem Mandić „Pjesme – Vizije (O zbirci Nedovršene tuge)“, Zuvdija Hodžić „O prošlosti – za budućnost (Husein Bašić: „Zamjene“, Almanah, Podgorica, 2000)“, Adnan Čirgić „Orijentalizmi u romanu Crnoturci Huseina Bašića“.

U ovom broju je objavljen izbor iz poezije letonskog pjesnika Arvisa Vigulsa „Izabrane pjesme“, koje je preveo Marko Pogačar. Arvis Viguls rođen je 1987. godine u Jēkabpilsu, Letonija. Pjesnik je, književni kritičar i prevodilac s engleskog, španskog, ruskog  i srpsko-hrvatskog. Živi i radi u Rigi. Za svoj pjesnički prvijenac, zbirku Istaba (Soba, 2009), dobio je Godišnju nagradu Letonskog udruženja pisaca za najbolji pjesnički debi i Nagradu Dana poezije za knjigu godine. Druga, takođe hvaljena zbirka 5:00 (2012) bila je nominovana za najbolju letonsku pjesničku zbirku godine.

U Arsu je objavljen izbor iz poezije Boba Dilana „Zvona slobode“ koju je preveo i o njoj napravio bilješku Vojo Šindolić. Šindolić je za ovaj broj Arsa objavio tekst „Sjećanje na večer provedenu s Allenom Ginsbergom i Bobom Dylanom“. Slijedi priča Luiz Erdrik „Šal“, koju su prevele Aleksandra Nikčević-Batrićević i Marija Krivokapić. Danijel Jurjev je u ovom broju predstavljen sa „Šest pesama“ koje je sa njemačkog prepjevala Verica Tričković. Slobodan Vukićević je pisao tekst „Mirko Banjević – pjesnik vremena“, a Marko Vešović je objavio tekst „Krv mu kola kao iz fontane“. Milan Marković je objavio tekst pod naslovom „Umjetnost rođena kao jeka Božjega smijeha“ (Umjetnost romana Milana Kundere), a o knjizi „Doba“ Đorđa Šćepovića pisala je Emina Selimović. Sofija Kalezić-Đuričković je priložila za ovaj broj Arsa tekst „Janko Brajović i Crna Gora“ (Nenad Stevović: Janko Brajović i Crna Gora, Crnogorski kulturni forum, Cetinje/ Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“, Lovćenac, 2018). U Arsu je objavljen i zapis Nore Scholz: „Imaginary Homelands?, „Postapokaliptika, fragmentirani identiteti i  antinostalgija u izabranoj prozi Andreja Nikolaidisa“, u prijevodu Davora Beganovića. Goran Radojičić je pisao o knjizi poezije „O Centru mog svijeta“ Obrada Nenezića. U Arsu je prenesen razgovor povodom dobitnika Njegoševe nagrade Milorada Popovića, koji je vodio i priredo Hadžem Hajdarević, prilikom gostovanja crngorskog književnika u Fojnici, pod nazivom „Dvadeset osam godina od prvog  do drugog dolaska u Fojnicu“. Broj zatvara tekst Aleksandar Radoman „O fašizmu i drugim demonima“.

Portal Analitika