Abiznis

CEFTA sporazum prevaziđen, potrebna nova faza saradnje

Kopaonik 4. mart - CEFTA sporazum pokazao se kao prevaziđen i trebalo bi preći na neku novu fazu, poručeno je na panelu “Zapadni Balkan-regionalni ekonomski prostor" koji je održan prvog dana Kopaonik biznis foruma.
CEFTA sporazum prevaziđen, potrebna nova faza saradnje
Portal AnalitikaIzvor

Na panelu Kopaonik biznis foruma, koji traje od 3. do 6.marta, govorio je i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Slovenije Boštjan Gorjup, predsjednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski, te prvi čovjek Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da bi trebalo da se zapitamo želimo li zajedničko ekonomsko područje ili ne.

"Treba da se zapitamo i da li bi trebalo napraviti jedan novi sveobuhvatan sporazum u kome će biti riješena sva pitanja u pogledu svega onoga što čini jedinstveno tržište", kazao je Čadež.

Sa panela je poručeno da su regionalne Privredne komore u dijalogu sa Vladama, te da postoji volja za ujedinjenjem ekonomije.

Generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Safet Gerksaliu kazao je da političari troše više energije da uljepšaju prošlost nego da grade budućnost.

"O evropskim integracijama priča se mnogo više sa političke, a ne sa ekonomske dimenzije", smatra Gerksaliu.

Predsjednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski nadovezao se, kako je naveo, primjerom iz prakse.

"Kad jedan kamion kreće iz Ljubljane prolazi kroz četiri različita sistema. Onaj koji nema te prepreke stići će jedan dan ranije, što je velika stvar u biznisu. Brzina je najvažnija u biznisu. Biznis zajednice sarađuju, ali su problem političke elite, jer oni tvrde da će podržati procese, ali kad dođe do situacije da se to implementira, onda nastaju veliki problem", smatra Azeski.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović poručio je na panelu da je saglasan da se zbog netarifnih barijera dosta gubi, a predsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić napomenuo je da je BiH jedina država u regionu koja nije uvela nijednu netarifnu barijeru, te da su ih sve druge zemlje uvodile.

Bivši ministar spoljnih poslova SRJ i SCG Goran Svilanović istakao je i dobre primjere saradnje regiona poput smanjenja cijene rominga.

Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Slovenije Boštjan Gorjup zaključio je da su malim ekonomijama na području bivše Jugoslavije potrebni zajednički razvojni koraci i harmonizacija svih pravila.

"Ekonomije u regionu male su u poređenju sa, na primjer, Austrijom i sve imaju slične probleme. Sve zemlje bivše Jugoslavije imaju i problem obrazovane radne snage koja odlazi u zemlje Zapadne Evrope, i potrebno je da se harmonizuju sva pravila i procesi da bi se smanjili troškovi trgovine i industrije kako bi podigli konkurentnost privreda", kazao je Gorjup.

Kopaonik biznis forum okupio je preko 1.500 učesnika među kojima su državni zvaničnici, članovi diplomatskog kora, poslovni ljudi, domaći i stranih investitori te predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija.
 

Portal Analitika