Društvo

Arhimandrit Nićifor Dučić, 1873. god: Crnogorska crkva je posve autokefalna

Na današnji dan, 5. marta 1900. umro je arhimandrit Nićifor Dučić, jedan od izvanjaca koji je ostavio značajan trag u kulturno-prosvjetnoj sferi u Crnoj Gori, rođen je u selu Lugu kraj Trebinja, 21. novembra 1832. Završio je bogosloviju u Beogradu.
Arhimandrit Nićifor Dučić, 1873. god: Crnogorska crkva je posve autokefalna
Portal AnalitikaIzvor

Nakon učešća u oslobodilačkom pokretu Luke Vukalovića, u čijoj je pripremi učestvovao, i crnogorsko-turskom ratu 1862. godine, ne dobivši amnestiju od turske uprave, iz Hercegovine je emigrirao u Crnu Goru. Na Cetinju je bio naimenovan za upravnika Državne štamparije, a potom dobio mjesto upravitelja svih osnovnih škola u Crnoj Gori. Čin arhimandrita dobio je 1863. godine, kada je na njegovo insistiranje otvorena i „Privremena bogoslovija” kao i 10 osnovnih škola. Obavljao je za knjaza Nikolu važne diplomatske misije u Beogradu i Beču. Crnu Goru je napustio 1867. i preselio se u Beograd.(iz arhive lista Pobjeda)

Naučno-kulturni portal Montenegrina je objavio istorijski izvor, razgovor pravnika Valtazara Bogišića i arhimandrita Nićifora Dučića.

Dučić je Bogišiću rekao da je Crnogorska crkva autokefalna, to je jedan od bezbrojnih dokaza koji potvrđuju tu činjenicu i svi znamo da jeste bila autokefalna, ali eto, mitropolit Amfilohije i njegovo sveštenstvo decenijama sofizmima negiraju tu istinu. Ipak, sofizam neće postati istina.

Pred čitaocima Analitike je cio prilog koji je objavljen na portalu Montenegrina (link):

RAZGOVOR VALTAZARA BOGIŠIĆA I NIĆIFORA DUČIĆA O CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI

Čuveni pravnik i naučnik svjetskog glasa, profesor Univerziteta dr Valtazar Bogišić, pisac "Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru" (1888) i prvi crnogorski ministar pravde, sproveo je 1873. godine jednu važnu anketu. Na pitanja u Anketi Valtazara Bogišića odgovarao je i arhimandrit Nićifor Dučić.

Valtazar Bogišić:
"Crnogorska crkva drži li se autokefalna, ako ne, pod čijom jurisdikcijom stoji, pod Patrijarhom carigradskim ili pod Svetim sinodom peterburžskim"?

Nićifor Dučić:
"Posve autokefalna i osobenu jerarhiju ima".

Valtazar Bogišić:
"Stoji li Crnogorska crkva u kakvom odnošaju međusobnih darova sa Sinodom peterburžskim ili s Patrijaršijom carigradskom? Daje li ovomu posljednjemu kakvu godišnju potporu kao što daje Srbija i Grčka? Ima li još kakav drugi odnošaj među njima"?

Nićifor Dučić:
"Uzajamnosti nema, nego što samo Sinod šalje kadkad na ime priloga crkvene stvari, knjiga, odežda itd., što čine iz Rusije često pojedini ljudi... Carigradskom patrijarhu niti je kad što davala Crnogorska crkva, niti sada daje, niti joj je ko što u tome iskao, niti ište. Nema nikakvog drugog odnošaja osim što se u novije vrijeme vladike crnogorske posvećuju u Petrogradu".

Valtazar Bogišić:
"A u kom je odnošaju Crnogorska crkva sa srpskom Patrijaršijom u Karlovcima, a u kakvom s mitropolitom beogradskim, s bugarskim egzarhatom i s drugim autokefalnim crkvama"?

Nićifor Dučić:
"Nema zvanična odnošaja nikakva, nego mir i ljubav".

Valtazar Bogišić:
"Ima li kakav pismeni ugovor među Crnogorskom crkvom i jednom od navedenih pravoslavnih autokefalnih vlasti i crkava kojima su ustanovljena pravila međusobnog odnošaja"?

Nićifor Dučić:
"Nema nikakvog s nikim".

Valtazar Bogišić:
"Da mitropoliti Crnogorski primaju svoju hirotoniju u Petrogradu je li neizbježno pravilo ili to biva iz običaja i rad kojih uzroka? Ako nije pravilo, kakve ustanove postoje u rukopoloženju mitropolita"?

Nićifor Dučić:
"Nije to nikakvo pravilo, nego u novije vrijeme postade običaj iz političkih uzroka, budući da je glava crkve do nedavno bio i glava države, a pak sadašnji mitropolit tek je treći koji se rukopolaže u Petrogradu".

Izvor:
Dr Valtazar Bogišić, Pravni običaji u Crnoj Gori, Hercegovini i Istočnoj Albaniji, priredio dr Tomica Nikčević, CANU, Titograd, 1984, str. 238-239.

Portal Analitika