Politika

DF danas odlučuje o bojkotu parlamenta

Demokrate, Ura, SNP podržavaju zahtjeve sa protesta, SDP će odlučiti na stranačkim organima
DF danas odlučuje o bojkotu parlamenta
PobjedaIzvor

Dio opozicionih partija još nije odlučio da li će prihvatiti zahtjev učesnika protesta „97.000 – odupri se“ za bojkotom parlamenta. Demokratski front danas će, uoči parlamentarnog zasijedanja, odlučiti hoće li napustiti skupštinske klupe, dok će SDP odluku donijeti na stranačkim organima. Demokrate i Ura nastaviće bojkot Skupštine koji traje od početka saziva. - Demokratski front danas će imati sjednicu poslaničkog kluba. Nakon toga obavijestićemo javnost šta smo odlučili – rečeno je Pobjedi iz tog opozicionog saziva.

USLOVI

Socijaldemokratska partija saopštila je ranije da neće učestvovati na izborima dok se ne stvore fer i demokratski uslovi za to, a o ostalim zahtjevima sa građanskog protesta će, kako je poručeno iz te partije, odlučiti u primjerenom roku na stranačkim organima „nakon komunikacije sa građanskim pokretom „97.000 – odupri se“. SDP je ponovio da je tehnička vlada preduslov da se razgovara o novim izbornim zakonima i stvaranju fer i demokratskog ambijenta za izbore, kako se ne bi ponavljali scenariji iz afere ,,koverta“.

- Opravdan je bunt građana, ali uspjeh protesta podrazumijeva i da respektujemo stavove Evropske unije koja nam mora biti partner u stvaranju normalnih uslova za izbore i stvaranje demokratskog ambijenta – rečeno je iz SDP-a. Demokrate su ranije poručile da podržavaju zahtjeve protestanata, a Građanski pokret Ura saopštio je juče da bojkot parlamenta neće prestati dok se u Crnoj Gori ne stvore uslovi za prve slobodne i fer izbore.

 - Na zahtjev za bojkotom parlamenta od organizatora građanskih protesta, Građanski pokret Ura odgovorio je još od 2016. godine, bojkotom koji i danas traje i neće prestati dok se u Crnoj Gori ne stvore uslovi za prve slobodne i fer izbore - saopšteno je iz Ure. Ta partija navodi da su zahtjevi građana za bojkotom parlamenta „i svih namještenih izbora“ potvrdili ispravnost njihove odluke da ne izađu na izbore u Tuzima i bojkotuju rad parlament. - To je veliko priznanje za njihovu politiku i pokazatelj bliskosti onog što su naši stavovi sa onim što su potrebe i zahtjevi građana – dodaju iz Ure.

JEDINSTVO

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je za Pobjedu da su za njegovu partiju u potpunosti prihvatljivi zahtjevi protestanata. - Nadam se da će sve opozicione partije podržati zahtjeve sa protesta – rekao je Joković, podsjećajući da SNP nije prekidala bojkot Skupštine. Joković kaže da opozicija treba da je jedinstvena. - Sada je to najbitnije – dodao je Joković.

Organizatori protesta od opozicije tražili su da napusti Skupštinu, kao i da bojkotuje sve izbore dok zahtjevi za ostavkama ne budu ispunjeni. Ostavke su zatražene od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića, kao i Savjeta i direktora RTCG Božidara Šundić.

Sekulić: Vlast se gubi na izborima, a ne na ulici

- Vlast se, u parlamentarnim demokratijama kao što je crnogorska, dobija ili gubi na izborima, a ne na ulici, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić i dodao da su najglasniji oni koji imaju najmanju podršku građana. Podsjetio je da je prošle parlamentarne izbore pripremila Vlada izbornog povjerenja, u kojoj su bili predstavnici opozicije.

- Izborne zakone smo mijenjali zajedno sa kolegama iz opozicije, i usvojili sve one predloge koji su negdje imali smisla. Po prvi put smo imali i uvođenje elektronske identifikacije, kazao je Sekulić. Nažalost, kako je dodao, u Crnoj Gori su najglasniji oni koji imaju najmanju podršku građana. - To smo vidjeli i sada na lokalnim izborima u opštini Tuzi. Građanski pokret URA nije uspio čak ni da preda listu, Demokrate su tu negdje oko cenzusa, a čini mi se da su oni negdje najglasniji uoči građanskih protesta, kao i u čitavoj buci koja se stvara tim povodom, rekao je Sekulić.

On je ukazao da je na izborima u Tuzima koalicija koja je na državnom nivou osvojila više od 90 odsto glasova. „I čini mi se da to najbolje govori o snazi vladajuće koalicije, ali i o opoziciji“. Sekulić je pitao protiv čega su ljudi koji učestvuju u građanskim protestima: da li su protiv koncepta države, evropskih integracija i ulaska Crne Gore u NATO. - Ako su ti odgovori negativni, odnosno ako se zalažu i za evropske vrijednosti, i za Crnu Goru u NATO, ako se zalažu za građanski koncept države, „onda samo da ih podsjetim da su među njima najjače kolege iz Demokratskog fronta“.

Portal Analitika