Politika

Crna Gora šalje vojnike u NATO misiju u Irak

Savjet za odbranu i bezbjednost razmotrio je proces integracije nacionalnog sistema zaštite vazdušnog prostora u NATO integrisani sistemi informaciju o Nacionalnom autoritetu koji će odlučivati o upotrebi sile u vazdušnom prostoru Crne Gore.
Crna Gora šalje vojnike u NATO misiju u Irak
Portal AnalitikaIzvor

Na današnjoj sjednici predstavljen je i Izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vježbama u 2018. godini. Članovi Savjeta informisani su o učešću jedinica Vojske Crne Gore na međunarodnim vježbama sa posebnim osvrtom na najznačajniju NATO vježbu u 2018. godini „Spajanje trozupca“ (TRIDENT JUNCTURE) na kojoj je izvršena sertifikacija snaga za brzo reagovanje u Kraljevini Norveškoj. Na sjednici je razmotren predlog i donijeta Odluka o učešću na vježbama pripadnika Vojske u inostranstvu za 2019. godinu kada će Vojska Crne Gore, po prvi put, na međunarodne vježbe uputiti jedinice ranga čete do 80 pripadnika.

 Na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, Savjet je utvrdio predlog odluke za upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u NATO misiju “NATO Mission Iraq- NMI” u Repuliku Irak. Predlogom odluke predviđeno je angažovanje do dva pripadnika Vojske Crne Gore koji bi obavljali štabne poslove u Misiji čime Crna Gora daje doprinos u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti Republike Irak. Savjet je zaključio da se odluke o angažovanju pripadnika Vojske u međunarodnim snagama pažljivo pripremaju, usaglašavaju i sprovode čime Crna Gora gradi imidž kredibilnog i pouzdanog saveznika u Alijansi. Predlog odluke biće podnijet Skupštini Crne Gore na razmatranje. Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

sjednica-savjeta-za-odbranu-i-bezbjednost-2

Ministar odbrane informisao je članove Savjeta o odličnom odzivu za dobrovoljno služenje vojnog roka. Zaključeno je da treba jačati kapacitete kako bi se mladim ljudima sa izraženim motivima za dokazivanjem, patriotizmom i lojalnosti omogućilo da steknu osnovne vojničke sposobnosti. Ovakav vid obuke imaće dalekosežan značaj u afirmaciji Vojske Crne Gore i ukupnog sistema odbrane.

Sjednici su prisustvovali članovi Savjeta predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, a po pozivu, u njenom radu učestvovali su ministar odbrane Predrag Bošković, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić.

Portal Analitika