NATO

Deseti kontingent Vojske Crne Gore stigao u Avganistan

U Avganistan je stigao X kontingent Vojske Crne Gore u misiji Resolute support (Odlučna podrška).
Deseti kontingent Vojske Crne Gore stigao u Avganistan
Portal AnalitikaIzvor

Prilikom njihovog ispraćaja u Podgorici, načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore potpukovnik Aleksandar Pantović je kazao se od svih pripadnika VCG u misijama očekuje i zahtijeva da budu savjesni i odgovorni u izvršavanju postavljenih zadataka, a da na terenu primjenjuju znanja i vještine koje su sticane i uvježbavane tokom preduputne obuke. On je naglasio poštovanje i uvažavanje lokalne kulture, tradicije i običaja ponosnog avganistanskog naroda. 

„Krećete na odgovoran i složen zadatak, prepun izazova. Takvi zadaci su svojstveni vojničkoj profesiji“, kazao je potpukovnik Pantović, podsjećajuči da naši vojnici učešćem u misiji Resolute support nastavljaju dugu tradiciju, koja je počela još 1897. godine, kada je knjaz Nikola uputio odred crnogorskih mirovnjaka na Krit. 
Komandant X kontingenta, major Žarko Vojinović je kazao da mu čini izuzetnu čast biti na tom mjestu.

„Učešćem u misiji RS pripadnici X kontingenta iskazuju privrženost strateškim opredjeljenjima države i Vojske Crne Gore u davanju doprinosa održavanju stabilnosti na prostoru Avganistana“, istakao je major Vojinović. 

On je kazao da su naši vojnici spremni da odgovore svim zadacima tokom realizacije misije, u multinacionalnom okruženju. „Siguran sam da će svaki pripadnik kontingenta biti primjer discipline, hrabrosti, odgovornosti i samopožrtvovanja, onako kako to dolikuje pripadnicima VCG“, zaključio je komandant X kontingenta. 

Do sada je u misijama u Avganistanu, ISAF i Resolute Support bilo angažovano 18 kontingenata sa ukupno 467 pripadnika VCG. 

Deseti kontingent ima 31 pripadnika Vojske Crne Gore.
 

Portal Analitika