Sci/Tech

Spacex-ov Dragon se uspješno spojio sa svemirskom stanicom

Svemirska brod Dragon spojen je sa Međunarodnom svemirskom stanicom (MSS) u nedjelju, u 13 sati i 51 minut po srednje-evropskom  vremenu, 27 sati nakon što je poletio iz Floride.
Spacex-ov Dragon se uspješno spojio sa svemirskom stanicom
Astronomski magazinIzvor

Astronauti sa MSS-a su, dvadesetak minuta kasnije, ušli u letjelicu Dragon, izvršili brzi pregled i izvjestili da u njoj sve izgleda dobro. Unutra su sreli “astronauta” Riplija (Ripley), robota koji je pratio čitav  let kako bi se što pouzdanije ispitali uslovi na ovom brodu za let sa ljudskom posadom.

Nakon toga je započet polusatni proces ventiliranja kako bi se izjednačile atmosfere MSS-a i kapsule.

Za to vrijeme stanica se nalazila iznad Tihog okeana, sjeverno od Novog Zelanda i 402 kilometra iznad površine planete.

Ovim uspješnim spajanjem sa MSS-om letjelica Dragon još nije prošla najtežu fazu testa. Najteži ispit njegove uspješnosti tek dolazi na red, a to je hipersonični povratak na planetu. Kompjuterske simulacije povratka letjelice su pokazale odlične rezultate broda, ali ipak to su bile samo simulacije i zbog toga u timu koji rukovodi Dragonom vlada blaga doza napetosti.

Sljedećih par dana Dragon će provesti spojen sa stanicom da bi se od nje odvojio u petak 8. marta i zatim spustio u Atlantski okean.

Kasnije u toku ove godine, ako čitav let Dragona, sve do sletanja u okean, protekne u redu i ako analize pokažu da je brod spreman za sljedeći zadatak, krenuće misija Demo-2, sa živom posadom i tek po njenom uspješnom okončanju biće okončana zavisnost Amerikanaca od ruskih Sojuza kojima su putovali u svemir od 2011. godine.

 

 

Portal Analitika