Društvo

Crnogorski specijalci ispred 40 elitnih jedinica

Među prvih deset su u svijetu, bolji i od francuskog Rajda, ruskog Groma, austrijskih Kobri, njujorškog NYPD svot tima i još čak 40 elitnih jedinica. 
Crnogorski specijalci ispred 40 elitnih jedinica
Nova PobjedaIzvor

Naši crnogorski specijalci na takmičenju u Dubaiju pokazali su spremnost da odgovore na najsloženije bezbjednosne izazove i privukli pažnju svih 48 svjetskih anititerorističkih jedinica. 

REZULTATI

Komandant Specijalne antiterorističke jedinice Miloš Radulović ističe da je ponosan na svoje službenike, koji su postigli izuzetan rezultat, te da ih uspjeh na ovom takmičenju dodatno motiviše da unapređuju vještine, sposobnosti i znanja. Govoreći o ovoj jedinici Radulović već na početku razgovora objašnjava da je SAJ elitna crnogorska policijska jedinica, tim koji je sastavljen strogom selekcijom i koji podrazumijeva da njegovi pripadnici imaju visoki stepen fizičke i mentalne spremnosti da odgovore na najsloženije bezbjednosne izazove i najrizičnije situacije. 

- Službenici SAJ-a su izuzetni poznavaoci borilačkih vještina, obučeni da što hitnije reaguju u kritičnim situacijama. Njihov radni dan traje 24 sata. Iako oko 15 satiidu kućama u redovnim okolnostima, oni su u svakom momentu spremni da reaguju, odnosno dostupni su u slučaju da su potrebni službi. U takvim situacijama, njihova obaveza je da u što kraćem roku dođu na posao - kazao je Radulović.

 On naglašava da ova jedinica, obučena da djeluje u suzbijanju najsloženijih oblika terorističkih aktivnosti, te da su angažovani u pružanju asistencije kriminalističkoj policiji i drugim organizacionim cjelinama policije u obavljanju složenih poslova i zadataka. Radulović navodi da su službenici ove jedinice angažovani u rješavanju talačkih situacija, da su prisutni prilikom barikadiranja objekata i kada postoji mogućnost da lice koje treba da bude uhapšeno može pružati otpor vatrenim oružjem i dovesti u pitanje nečiju bezbjednost. 

Specijalci su tu kada bi postojala prijetnja od neposrednog terorističkog akta, a reaguju i u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda kao i u spasilačkim i humanim misijama. SAJ je prvi i kada treba dati krv, a više puta do sada SAJ je inicirao ovakve i slične akcije. 

- Službenici ove jedinice su na raspolaganju kad Sektor kriminalističke policije sprovodi određene akcije i napravi procjenu da u tim akcijama postoji mogućnost narušavanja bezbjednosti. Pružamo podršku i u borbi protiv organizovanog kriminala tokom pretresa objekata i lišavanja slobode najopasnijih kriminalaca - kazao je Radulović. 

On napominje da u ovoj jedinici teže da budu najbolje što Uprava policije ima i da su spremni i obučeni za najveće izazove. Selekcija i sam ulazak u SAJ nije nimalo jednostavna. 
-To moraju biti obučeni ljudi, koji su završili policijsku školu, sa određenim iskustvom na terenu i osim opštih pravila službe, moraju posjedovati posebne vještine. Moraju biti izuzetno psihofizički spremni, poznavati borilačke vještine - kazao je Radulović. 

DOSTUPNOST 

Crnogorski specijalci dostupni su i spremni 24 sata da odgovore na najteže zadatke. Oni svakodnevno treniraju bar dva sata, obavljaju taktičke vježbe i planiraju dalje aktivnosti. - Službenici SAJ-a moraju biti i jesu veoma motivisani za posao koji rade i mora postojati najveći mogući voljni momenat za obavljanje ovih aktivnosti, što nije nimalo lako. Samo su građana Crne Gore – kaže on. 
Radulović se prisjeća da su tokom ove godine službenici SAJ-a bili na obukama sa turskom policijom i usavršavali ronjenje, sa makedonskom policijom, zatim išli u posjetu prestižnoj austrijskoj jedinici Kobre.

 - I za ovu godinu imamo planirane obuke sa jednom od najboljih jedinica u Evropi - francuskim Rajdom. Na ljeto ćemo imati opet obuku sa turskom policijom i na proljeće očekujemo rad sa američkim specijalcima - najavio je Radulović i istakao da su razmjena znanja i iskustava, kao i usvaj a n j e n o v i h metoda rada i usavršavanje vještina, izuzetno važni za SAJ, kako bi se pratili trendovi i kako bi ova jedinica bila rame uz rame sa drugim elitnim jedinicama policije svijeta, što se i dokazuje uspjesima koje SAJ postiže. 

- Tako i mi u SAJ-u pratimo najsavremenija dostignuća iz oblasti antiterorizma. Razmjenjujemo iskustva sa našim kolegama iz okruženja i Evrope. Svi naši službenici, osim antiterorističke borbe, vladaju vještinama i znanjima iz samoodbrane i borbe, a po specijalnostima radimo snajpersku obuku, alpinističku, ronilačku - kazao je naš sagovornik. 

On je pojasnio da je osnovna obuka jednaka za sve - antiteroristička borba i borbeni kursevi, ali da kasnije prave selekciju koji službenici su najbolji u određenim oblastima i usmjeravaju ga ka tim zadacima. 

f6

AKCIJE 

Govoreći o radu ove jedinice, Radulović se osvrnuo i na prethodni rad, zaključivši da su imali niz teških, ali uspješnih akcija. 

- Od 1972. godine kada je Specijalna antiteroristička jedinica osnovana, sve povjerene zadatke je obavila na najvećem mogućem nivou. Jedan od najtežih skorijih događaja dogodio se prije tri godine u Pljevljima i tada je Jedinica izložila svoje živote opasnosti, ali je taj težak bezbjednosni izazov riješen - prisjeća se Radulović.

 U SAJ-u ima i žena koje daju značajan doprinos i profesionalno odgovaraju na zadatke ove elitne jedinice. Žene su ravnopravni članovi tima, a u SAJ-u bi voljeli da ih bude više u periodu koji dolazi. Dio ekipe boravio je u Dubaiju pod pokroviteljstvom zamjenika premijera i ministra unutrašnjih poslova Ujedinjenjih Arapskih Emirata. Crnogorski specijalci pokazali su da su među najboljima prilikom vježbi upada u objekte kako bi riješili talačku situaciju, u spašavanju ranjenog kolege, spuštanju niz toranj, pucanju iz snajpera, savladavanju prepreka... 

Kako ističe Radulović, rezultati koje su postigli izazvali su pažnju mnogih specijalnih jedinica koje traže saradnju sa nama. SAJ oduvijek ima vrhunske sportiste, među kojima su sada i svjetski prvak u džiu džicu, državni prvak u praktičnom streljaštvu i prvakinja u džudou. 

„A tim“ prvi u rješavanju najtežih zadataka

Komandir prvog - ,,A tima“ Miloš Rakonjac kazao je da njegova ekipa prva odgovara na najteže zadatke u slučajevima rješavanja talačkih situacija, borbi protiv terorista, borbi sa zabarikadiranim licima... - ,,A tim“ je udarni tim koji prvi ulazi u objekte i rješava zahtjevne situacije - pojasnio je Rakonjac. On je naglasio da su svi zadaci koje obavljaju visokorizični i da svaki zahtijeva da službenici ne budu samo fizički spremni i obučeni, već i dobri timski igrači, uigrani i mentalno stabilni. - Naši rezultati u Dubaiju potvrđuju da imamo kvalitetan sistem obuke i treninga. Mi smo tu radi sigurnosti građana i to nam daje motivaciju da pružimo najbolje rezultate - kazao je Rakonjac.
 

Portal Analitika