Društvo

Još jedan primjer brutalnog otimanja državne imovine

 Crnogorski pokret uputio je apel adresiran na najviše državne adrese, predsjednika države, Vlade i Skupštine da, kako se navodi, autoritetom stanu u zaštitu državne imovine i crkvene i kulturne baštine ,,koju pojedini službenici Uprave za nekretnine, iz godine u godinu, iz dana u dan, nesmetano ispisuju iz državnoga vlasništva i upisuju u vlasništvo Beogradske patrijaršije, odnosno države Srbije“.
Još jedan primjer brutalnog otimanja državne imovine
Nova PobjedaIzvor

Kako ističu iz CP, posljednji slučaj u šavničkoj opštini sa Crkvom Svetog Georgija u Dubrovskom, kao primjer takve nezakonite prakse, brutalnoga otimanja državne imovine u korist Beogradske patrijaršije, može se smatrati i zavjerom protiv Crne Gore. 

- Na zahtjev beogradskoga paroha u Šavniku, stranoga državljanina Draženka Ristića, 28. marta 2018. godine, Crkva Svetoga Georgija i okolno zemljište u selu Dubrovsko - Šavnik, ispisana je iz državnoga vlasništva i upisana na Eparhiju budimljansko-nikšićku. Taj nezakoniti i kriminalni akt izvršen je na temelju: šematizma Istočno-pravoslavne Srpske patrijaršije iz 1924. godine, đe je na strani 154 pod brojem 17 upisana Crkva Svetoga Georgija u selu Dubrovskom, koju je opsluživao paroh Gligorije Memedović, i izvoda o registraciji Eparhije budimljansko-nikšićke iz CRPS-a – kažu iz Crnogorskog pokreta. 

Dodaje se da je komisija Uprave za nekretnine ove dokumente ocijenila validnim, s čime su se složili zakonski zastupnik države Crne Gore i opunomoćenik opštine Šavnik, i na temelju njih, Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, u vlasništvo su upisali pomenutu crkvu sa okolnim zemljištem.

 - Sadžaji ova dva papira, koji su poslužili komisiji za prijenos svojine, s države na Beogradsku patrijaršiju, ne dokazuje vlasništvo bilo koga nad bilo čime, i nemaju nikakve veze s pravnim osnovom za sticanje imovine. A nas navode da mislimo i vjerujemo da ovakim protivustavnim i kriminalnim djelovanjem, koji predstavlja i primjer vrhunskoga cinizma kojim se ismijava država i njen pravni poredak, i izruguju sve njene institucije, uključujući i one kojima ste vi na čelu, iz pozadine, sjedinjeni snažnom organizacijom, upravljaju inostrani centri moći kojima je cilj slom ustavnoga poretka i državnoga suvereniteta – ističu iz Crnogorskog pokreta. 

To je, kako ističu, razlog da mole najviše državne adrese da se založe i stanu u zaštitu crnogorskoga pravnoga poretka i digniteta crnogorske države na koje ,,nasrću beogradski popovi, poduprti korumpiranom administracijom“. 

- Inicirate pokretanje krivičnoga postupka protiv korumpiranih službenika koji vrše prepisivanje državne imovine na Beogradsku patrijaršiju; inicirate povraćaj nezakonito prepisane državne imovine sa Srpske crkve na crnogorsku državu, i tako vratite povjerenje građana u suverenitet crnogorske države i autoritet njenih institucija na teritoriji Crne Gore – zaključuje se u obraćanju.

 Uz apel, Crnogorski pokret navodi da je proslijedio i prateće dokaze. To, kako se navodi, uključuje i posjedovni list iz 1955. godine iz koga se vidi da je crkva i okolna parcela državna svojina, kao i akta o nezakonitom prepisu imovine
 

Portal Analitika