Kultura

Beskrajno zabavni rolerkoster

Ako se prepustite ovom klupku bizarnosti, vidjećete apokalipsu praćenu stihovima Noela Galagera, iskusiti tužnu noćnu vožnju u pratnji Radioheada i zatražiti, pjevajući uglas sa Fredijem Merkjurijem, da zabava nikada ne prestane
Beskrajno zabavni rolerkoster
Biljana MARTINIĆ
Biljana MARTINIĆAutorka
ObjektivIzvor

Prije 12 godina Džerard Vej, frontmen benda My Chemical Romance, napisao je, a ilustrator Gabrijel Ba ilustrovao grafičku novelu „The Umbrella Academy: Apocalypse Suite“. U stripu koji je podijeljen na šest nastavaka, kroz priču o disfunkcionalnoj porodici, Vej je predstavio način na koji doživljava članove svoje hiperpopularne grupe.

Bizarna gomila

Džerard je zavrtio priču oko sedmoro djece sa supermoćima, koja su rođena u neobičnim okolnostima. Svi su došli na svijet istog dana, na različitim meridijanima, iz utroba žena koje prije toga nijesu bile trudne.

Poslije neuspjelih dogovora da se strip prenese na veliko platno, „The Umbrella Academy“ dobio je TV adaptaciju na Netfliksu. Budući da su fanovi superheroja ili ogorčeni zbog otkazivanja svih Marvelovih serija na ovom strimig servisu ili su jednostavno zasićeni ovim žanrovskim izdancima, tajming premijere bio je vrlo rizičan. No, srećom, pokazalo se da je prva sezona više nego zadovoljavajuća i dopadljiva, zabavna i osvježavajuća baš kao i strip po kom je rađena.

Stvorena pod uticajem izopačene grupe mutanata odbačenih od društva i bizarne skupine kakva je Doom Patrol, ova neobična, dinamična priča stavlja pod lupu supermoći glavnih likova. Kreatori serije Stive Blekmen i Džeremi Slejter fokusiraju se na trule, loše strane superheroja koje nemamo često priliku da vidimo, a jednako su važne kao i njihove dobre osobine zbog kojih mnogi sanjare o tome da budu u njihovim odijelima od spandeksa.

Oružje, a ne djeca

Radnja serije počinje 15 godina nakon posljednjeg susreta sedam superheroja koje je usvojio ekscentrični milijarder Redžinald Hargrivs i formirao takozvanu „The Umbrella Academy“ u okviru koje ih je tjerao da rade na sopstvenim moćima. Braću i sestre po „zanatu“ okuplja smrt ovog čovjeka koji je najbliži očinskoj figuri koju su ikada imali.

Kroz serijal flešbekova saznajemo da je njihov otac uložio stoprocentnu pažnju i vrijeme u treniranje superheroja koji će spasiti svijet, zapostavljajući brižni, roditeljski dio starateljstva, ne trudeći se čak ni da im dodijeli imena, nazivajući ih po brojevima – od jedan od sedam. Očeva emocionalna distanciranost i poslovna hladnoća snažno je uticala na to da njegove kćerke i sinovi izrastu u narcise, zavisnike i impulsivne pravednike koji vuku traume iz djetinjstva zbog toga što su tretirani kao oružje, a ne kao djeca.

Većina ne slaže se međusobno, i to ne samo zbog karakternih razlika, već i zato što ih zajedničko vrijeme podsjeća na ono što zapravo jesu. Jedina stvar oko koje mogu da se slože jednoglasno jeste to da svi mrze čovjeka kog su zvali ocem.

Teže od apokalipse

Jedan od najvećih aduta serije je nevjerovatno upečatljiv izbor muzike. Kreatori ne samo što provlače skrivene poruke kroz tekstove popularnih pjesama i čine akcione sekvence još atraktivnijim, već koriste muzičke teme da kreiraju solidarnost. Na primjer, poslije sahrane oca, svi se povlače u svoje sobe. No, u trenutku kad jedan od njih pusti ploču, svi počinju da plešu među svoja četiri zida. Na ovaj način, iako su svi u različitim djelovima kuće, prikazani su kao zajednica, kao porodica koju vežu uspomene i za koju ima nade.

03-klaus

Kad stavite po strani apokalipsu u najavi, superherojsku temu, akciju i vrcave likove, iz serije „The Umbrella Academy“ izranja brutalni portret članova emotivno oštećene, nesrećne porodice. Oni moraju da pobijede bolnu prošlost i prevaziđu unutrašnje traume tako što će učiniti nešto što je naizgled teže od spašavanja čitavog svijeta. Tako što će oprostiti jedni drugima. 

Kreatori serije pažljivo pripremaju teren u prvoj, a već u drugoj epizodi radnja se rapidno ubrzava. Odmah ste navučeni. Osjećaj zavisnosti od likova i njihovih bubica ne napušta vas do kraja posljednje, desete epizode. Iako je prva sezona možda mogla da bude savršeni paket od osam epizoda, ni u jednom trenutku ne izgleda razvučeno. Štoviše, čak i u situacijama kada možete da pretpostavite što će da se dogodi, ne možete da znate kako će doći do toga zbog zabavnih zapleta i obrta koji se konstantno dešavaju.

Neodoljivi duo

Glumačku ekipu čine pažljivo probrana imena, od Elen Pejdž („Juno“) i Toma Hopera koji je najpoznatiji kao Bili Bouns u seriji „Black Sails“ i Dikon Tarli u hitu „Game of Thrones“, do Kejt Volš („Gray's Anatomy“) i Roberta Šihana koji je imao približno blesavu ulogu i u nekada hiperpopularnoj seriji „Misfits“.

Međutim, osoba koja se odmah izdvaja iz grupe, samo nekoliko sekundi nakon što se pojavi na malom ekranu, jeste Ejdan Galager. Iako je Pet, lik kog tumači, nesumnjivo najzanimljiviji u serijalu, ujedno je i najkompleksniji zbog čega je lakoća s kojom ga mladi Galager igra više nego fascinantna.

Pet ima moć da putuje kroz prostor i vrijeme, zbog čega završava u budućnosti, svjedoči apokalipsi i onda se vraća u sadašnjost osam dana prije kako bi je spriječio i spasio članove porodice. Zbog loših vremensko-prostornih kalkulacija, on je sada starac s prošlošću ubice za unajmljivanje zarobljen u tijelu dječaka. Da stvar bude bizarnija, zaljubljen je u Delores, lutku iz izloga sa kojom je proveo 30 godina u postapokaliptičnom svijetu.

02-pet

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih će vas Pet očarati, a petnaestogodišnji Ejdan momentalno postati jedan od vaših omiljenih glumaca. Ovaj maleni mrgud u kombinaciji sa harizmatičnom samodestruktivnom silom prirode kakav je Klaus (Robert Šihan) dovoljan je razlog da pogledate seriju i da je obožavate.

Svijetla budućnost

Na sve ovo dodajte još i ubilački tandem, koji čine Meri Džej Blajdž i simpatični bucko sa egzistencijalnom krizom koji želi da pobjegne od svega da bi posmatrao ptice i jeo krofne; majmunolikog batlera s britanskim akcentom i kiborga napravljenog tako da bude savršena majka. Zar ne zvuči kao parada likova koje ne biste voljeli da propustite?

Ako se prepustite seriji „The Umbrella Academy“ imaćete priliku da posmatrate montažu postapokaliptičnog svijeta praćenu stihovima Noela Galagera, da iskusite tužnu noćnu vožnju u pratnji Radioheada i posvjedočite masakru dok u pozadini ide „Istanbul (Not Constantinopole)“.

Najzad, u trenutku dok čudnovati dječak skače u susret mecima kako bi spasio svoju Delores, to će vam se učiniti toliko smisleno, da ćete zajedno sa Fredijem Merkjurijem zatražiti da zabava nikada ne prestane.

I zaista, na vašu sreću, iako snimanje iduće sezone još nije potvrđeno, postoje još dva nastavka novele dostupna na internetu. Pronađite ih. Obezbijediće vam savršen materijal da pregrmite vrijeme dok ne stigne (a mora stići!) potvrda da „The Umbrella Academy“ ima budućnost na Netfliksu. 

FOTO: pinterest.com / tvtime.com

Portal Analitika