Svijet

Umro posljednji učesnik "velikog bijega"

Dik Čerčil (Dick Churchill), posljednji živi učesnik u bijegu iz njemačkog logora za ratne zarobljenike koji je inspirisao kultni film "Veliko bjesktvo“ (The Great Escape), umro je u stotoj godini života u svom domu u Engleskoj.

Umro posljednji učesnik "velikog bijega"
express.hrIzvor

On je bio posljednji živi ratni zarobljenik koji je sudjelovao u hrabrom proboju iz logora Stalag Luft III 1944., a predzadnji je bio Pol Rojl (Paul Royle) koji je preminuo 2015. u 101 godini.

Avantura koja se zaista pokazala dostojnom za ekranizaciju (u hit filmu je glumila tadašnja superzvijezda Stiv Mekvin (Steve McQueen) s obzirom na to kako se bijeg odvio.

Njemci su Čerčila, vođu eskadrile u to doba, srušili dok je prelijetao Holandiju 1940. godine. Prebačen je u Stalag III, jugoistočno od Berlina. Nakon dvije godine u logoru nekoliko se stotina zatvorenika organizovalo da krenu s kopanjem tunela za bijeg.

"Morao sam nešto preduzeti iako je bilo jasnije da je možda sigurnija varijanta čekati da se rat završi, ali nijesmo više mogli, znate logor je nudio vrlo malo užitaka, a mi smo gorili da se pridružimo ratnim drugovima i bacamo bombe po neprijatelju", rekao je Čerčil 2018. u intervjuu za BBC.

 

 

I tako su se oni bacili na kopanje, radilo se na tri glavna tunela koja su zatvorenici prozvali Tom, Dik i Hari. I danas je teško vjerovati da ih nisu otkrili. Kopalo se i rovalo improvizovanim alatom i stalno im je prijetio rizik urušavanja tunela što ne samo da bi poništilo sav njihov trud već bi i ih i otkrilo. "Nije bilo vazduha, imali ste samo malu lampicu napravljenu od komadića pidžame natopljene nacističkim margarinom, koja je jedva svjetlucala. Kad bi, u ležećem položaju, odgurnuo pijesak gurao si ga prema jadniku iza tebe, i tako sve do izlaska iz rupe", kaže Čerčil. Onda su se stvari još dodatno zakomplikovale. Godine 1943. Njemci su otkrili tunel Tom, a Dik se pokazao neiskoristivim (zbog stijene). Jedne ledene noći u martu 1944. Čerčil i još 76 zarobljenika krenuli su tunelom Hari van logora. Puzanje je trajalo sat vremena duže nego što su planirali, a dodatno ih je šokiralo da je izlaz bio na ledini, a ne u šumi koja ih je trebala sakriti od pogleda. Kad bi "izronili" iz zemlje morali su najbrže i najtiše što mogu odjuriti u šumarak.

Kad se našao vani, u nekoj improvizovanoj odjeći (da se ne bi vidjela zatvorska odjeća) Čerčil je imao plan da glumi rumunskog drvodjelju. Radi toga je mjesece proveo učeći rumunski. No, nakon bijega je s pilotom Bobom Nelsonom dva dana proveo skrivajući se dok su Njemci pročešljavali šumu i sela, i otkrili su ih u štali, između slame. Većina je bjegunaca, na žalost, uhvaćena. Samo ih se troje dočepalo slobode, a čak 50 ih je smaknuto. Čerčilu je život pošteđen samo i isključivo jer su Njemci mislili da je u rodu s britanskim premijerom pa da će ga moći koristiti za pregovore (on, koliko zna, nije u rodu s Vinstonom Čerčilom). Rekao je kako uprkos strašnoj cijeni ne žali zbpg poduhvata jer je "glavni cilj u našim glavama bio prestati biti žrtva i vratiti se uniformi i onome u čemu smo dobri". Ričard Sidni Albion Čerčil, koji je rođen 1920. godine u mjestu Ist Molesej maturirao je 1938. i pridružio se vazduhoplovstvu. Tokom rušenja njegovog aviona trajno mu je stradao sluh, jer su mu prsnule obje budne opne.

 

 

Omraženi logor napustio je 1945. kada su nacisti evakuisali logor prije no što dođu Sovjeti. Zatvorenici su marširali na zapad, kroz duboki snijeg i oslobodili su ih Britanci. Radi oštećenog sluha Čerčil više nije mogao letjeti, pa se prebacio u civilne poslove poslije rata. Oženio je Patrciju Lejn (Patricia Lane) s kojom je imao dva sina, i petero unučadi. Drugi pilot, Pol Brikhil (Paul Brickhill), iz Australije, takođe je sudjelovao u bijegu iz logora, a onda je napisao knjigu „Veliko Bjekstvo“ (The Great Escape) prema kojoj je napravljen hit film u kojem su glumili Stiv Mekvin, Čarls Bronson (Charles Bronson), Ričard Atenborou (Richard Attenborough) i Džejms Garner (James Garner). Holivud je, naravno, malo uljepšao i dodao još dramatike pa tako Mekvin u jednom trenutku preskače bodljikavu žicu na motoru što se u stvarnosti, naravno, nije dogodilo. Svejedno, film koji je bijeg inspirisao ostaje kao trajno sjećanje na jedan od najhrabrijih poduhvata i najnapetijih priča iz Drugog svjetskog rata.

Portal Analitika