Abiznis

Turske kompanije zainteresovane za Aerodrome

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se sa novoimenovanom ambasadorkom Republike Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.
Turske kompanije zainteresovane za Aerodrome
Portal AnalitikaIzvor

„Saradnja između naše dvije države je intezivna i u oblasti ekonomije i na političkom nivou, međutim prostora za jačanje odnosa i povećanje trgovinske razmjene ima, naročito ako se uzmu u obzir planovi i projekti koje Crna Gora razvija i realizuje u ovom trenutku“, podsjetio  je ministar saobraćaja u Vladi Crne Gore.

Kako je istakao ministar Nurković pojačano je interesovanje turskih privrednika za ulaganja u crnogorsku privredu i to u različitim oblastima, pa se očekuje snaženje ekonomskih veza u narednom periodu. Ministar saobraćaja informisao je amabasadorku o  susretu sa predstavnicima Udrženja privrednika Turske u Crnoj Gori, koje broji 45 privrednika i kompanija iz Turske, od kojih neka već uspješno razvijaju svoj posao u našoj državi.

„Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo sprovodi kapitalne projekte u oblasti saobraćajne infrastrukture, razvojni projekti  koji će izmijeniti ekonomiju naše države su prije svega izgradnja autoputa Bar-Boljare i koncesioni ugovor za crnogorske vazdušne luke“, istakao je ministar saobraćaja.

Nekoliko turskih kompanija je već iskazalo interesovanje za ove projekte, a posebno za budući koncesioni aranžman za aerodrome Crne Gore. Osim turskih,  za ovaj projekat zainteresovan je značajan  broj evropskih i kompanija koje posluju na globalnom nivou u oblasti upravljanja aerodromima i očekujemo kvalitetne i konkurentne ponude, zaključio je Nurković.

Ambasadorka Ozan  je istakla da su Crna Gora i Turska prijateljske zemlje, saveznici u okviru NATO alijanse.

„ Pred Crnom Gorom je sjajna budućnost, primjer stabilnosti u regionu, turska privreda svoju šansu za ulaganja prepoznaje u mnogim oblastima: izgradnja infrastrukture, turizam i hotelijerstvo, zdravstvo i prehrambena industrija“, naglasila je Ambasadorka i potvrdila ozbiljnu zainteresovanost kompanija koje su na svjetskom tržištu prepoznate kao uspješne u oblasti izgradnje i upravljanja aerodromima.

Na sastanku je bilo riječi i o susretu ministara saobraćaja Turske i Crne Gore koji se planira u skorije vrijeme, ali i o radu mješovite komisije za ekonomsku saradnju dvije Vlade.

Ministar Nurković iskoristio je priliku da se zahvali turskoj Vladi na podršci programu finansiranja određenog broja crnogorskih studenata koji su na školovanju u Turskoj, ističući da su upravo oni svojevrsni ambasadori dvije zemlje koji će stečenim znanjima i obrazovanjem doprinijeti inteziviranju ekonomske saradnje.

Portal Analitika