Fudbal

Kežmanu prijeti odlazak u zatvor

Belgijski istražitelji, koji su pokrenuli akciju pod nazivom “Čiste ruke” o malverzacijama u fudbalu, u sklopu razotkrivanja jedne od najvećih afera, iz fudbalskog kluba Ostende oduzeli su dokumentaciju o transferu crnogorskog reprezentativca Adama Marušića, čiji je menadžer bivši fudbaler Mateja Kežman, piše Kurir.
Kežmanu prijeti odlazak u zatvor
Kurir.rsIzvor

Kežmanovi saradnici Uroš Janković i Dejan Veljković već su pod istragom u sklopu koje se Veljković nagodio sa belgijskim tužilaštvom i postao prvi svjedok-saradnik u istoriji tamošnjeg pravosuđa. U zamjenu za manju kaznu, on je pristao da prizna sve o malverzacijama i tako raskrinka fudbalsku mafiju. Naime, sumnja se da su oni malverzacijama prilikom transfera igrača oprali 30 miliona eura.

"Tražili smo dokumenta o transferu fudbalera Adama Marušića, u kom je Dejan Veljković postupao u ime Mateje Kežmana. Zapravo, Marušićev agent nije bio Veljković, već Kežman. Dokazi su predmet analize, od koje zavise dalji potezi", naveli su izvori iz policije.

Klub Oostende, iz kog je Marušić otišao u Lacio za 6,5 miliona eura, potvrdio je da je tužiocu predao obimnu dokumentaciju i brojne fakture koje se odnose na transfer ovog fudbalera.

Zasad, istražuju se ukupno 34 transfera u kojima je učestvovao Veljković. Riječ je o igračima koji su bili u Genku, Mehelenu i Lokerenu, kao i Standardu i Anderlehtu – navode izvori.

Belgijski mediji objavili su da su, poslije Veljkovićevog svjedočenja, pored Marušićevog, na provjeri i transferi Sergeja Milinković-Savića, zatim Ivana Obradovića, Miloša Kosanovića, Filipa Mladenovića, kao i Gojka Cimirota.

Fudbalski menadžer Dejan Veljković, jedan je od najbližih saradnika bivšeg fudbalera Mateje Kežmana. U velikoj akciji koju je pokrenula belgijska policija on je uhapšen u oktobru 2018. u toj državi, dok su njegovom i Kežmanovom saradniku Urošu Jankoviću lisice stavljene u Beogradu, ali po nalogu iz Belgije.

"Uroš Janković je dugogodišnji prijatelj i najbliži saradnik Mateje Kežmana. Iako rade u istoj agenciji, na zajedničkim transferima, zahtjev za Kežmanovim hapšenje zasad nije stigao. Međutim, poslije svjedočenja Veljkovića, koji je pristao na saradnju s belgijskim istražiteljima i ispričao sve o malverzacijama i prisvajanju novca od ugovora, tužilaštvo te države krenulo je u novi krug prikupljanja dokaza i očekuju se novi nalozi za privođenja", otkrio je izvor iz istrage i napomenuo da su u najveću međunarodnu akciju kada je u pitanju raskrinkavanje kriminala u fudbalu uključeni i srpska BIA, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Portal Analitika