Crna hronika

Trag novca: Beč - Frankfurt via Podgorica

Specijalno tužilaštvo provjerava navode iz krivične prijave koju je podnijela Svitlana Jemelijanova protiv više N. N. lica u Zapad banci.
Trag novca: Beč - Frankfurt via Podgorica
PobjedaIzvor

Krivična prijava koju je u ime Jemelijanove podnio advokat Lazar Aković obuhvata i njenog poslovnog partnera Maksima Slutskog i dvije njemačke firme njegovog ortaka Vladislava Seeva Izrailita.

Prema navodima krivične prijave koja je podnijeta 31. jula 2018. godine, a u koju je Pobjeda imala uvid, Jemelijanova ih tereti za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, zloupotrebu ovlašćenja u privredi i falsifikovanje isprava, tvrdeći da joj je pričinjena šteta od 2.200.000 eura. Jemelijanova je 30. novembra 2015. godine bila žirant za kredit od 1.500.000 eura kod Zapad banke koji je podigla kompanija „Ofimmo“ a koju zastupa Izrailit.

 Rok otplate je bio deset godina. Nakon godinu i sedam mjeseci ponovo je bila jemac, ali tada kompaniji „Immotext“ za 700.000 eura, takođe na 10 godina, i to preduzeće zastupa poslovni partner Slutskog, Izrailit. Ona tvrdi da je banka 31. marta 2017. godine naplatila kredite od nje i od Izrailita. Takođe ističe da je banka to uradila na osnovu izjave na kojoj je bio njen falsifikovan potpis.

Za keš depozit Jemilijanova je trebalo da prima – pet posto kamate godišnje. Tužilaštvo je, prema informacijama Pobjede, pokrenulo izviđaj u ovom slučaju i saslušalo više osoba iz Zapad banke u svojstvu građanina.

ŠEME ZA BOGAĆENJE Cijela priča ima elemente trilera tipičnog za tranzicione zemlje, a u središtu je izvlačenje para iz banaka, nevraćanje kredita.

Tu je šemu 2014. godine otkrio zamjenik vrhovnog državnog tužioca u Ukrajini Anatoli Matijos, a gotovo je identična ,,Karbon šemi“ po kojoj je odbjegli biznismen Duško Knežević, prema sumnjama Specijalnog tužilaštva, od 2008. do 2010. iz IBM banke izvukao dva miliona eura.

Ovu ukrajinsku priču zaokružuje i činjenica da su vlasnici Zapad banke takođe Ukrajinci, Vadim Morohovski, Vladimir Kostelman, Aleksandra Kuperman, koji u Ukrajini imaju banku Istok i lanac supermarketa „Silpo“, jedan od najvećih tamošnjih lanaca. Suština tog posla u kojem je učestvovao Maksim Slutski bila je da firma X pozajmi pare od banke ili kompanije Y.

Potom proda svoj dug kompaniji A, ova ga proda kompaniji B i tako od firme do firme, preko poreskih rajeva završi u britanskoj kompaniji vlasništvo vlasnika firme X kojem ne pada na pamet da vrati kredit, niti da plati porez državi. U središtu te šeme koja je funkcionisala od 2012. do 2018. je bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

Pod ukrajinskom istragom bila je firma „Verwaltungsgesellschaft“ iz Frankfurta na Majni, vlasništo bivšeg ukrajinskog, a sada njemačkog državljanina Maksima Slutskog. Slutski i Izrailit imaju razgranatu mrežu firmi u Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji i ofšor destinacijama koje se vode na njih ili na članove njihovih porodica. Istraga za pranje novca Janukovičeve mreže pokrenuta je 2017. godine i dalje je u toku i posljednji skandal, vezan za Švedsku banku Swedbank, počeo je da puni novinske članke prije dva dana. U našem slučaju, Slutski, koji posluje u Njemačkoj i Austriji a sa porodicom živi u Beču, sprijateljio se za zemljakinjom Svitlanom Jemelijanovom.

I on i ona su iselili iz Ukrajine 2014. godine i razgranali poslove po Evropi.

PRIJAVA - Jemelijanovu je u posao uvukao organizator kriminalne grupe Maksim Slutski koga je upoznala u Beču 2014. godine, gdje su uspostavili porodične prijateljske odnose. Slutski se družio sa vrlo uticajnim ljudima, što je uticalo na Jemilijanovu da mu vjeruje. U oktobru 2015. godine Slutski, znajući da se Svitlana u Ukrajini bavi hotelijerstvom, nudi joj da učestvuje u njegovom zajedničkom projektu za lanac hotela Fairhotels u Frankfurtu na Majni sa njegovim prijateljem iz djetinjstva Izrailitom.

U to vrijeme Slutski je poziva u goste u Frankfurt i zajedno joj sa Izraelitom pokazuje nekoliko objekata, koje su joj predstavili kao projekat „Avia Web“. Slutski joj je predstavio poslovnu prognozu koju je Izrailit izradio za razvoj „Avia Web“ i ona se saglasila da kupi udio u toj kompaniji. „Avia Web“ projekt je uključivao grupu različitih kompanija, među njima i „Offimo“ i „Immotex“ – navodi se u prijavi.

Taj projekat uključuje tri hotela i dvije stambene zgrade u Frankfurtu. Jedan od uslova Slutskog za pristupanju projektu, prema tvrdnjama Jemelijanove, bio je da njena kompanija Svitland Global FZE iz Dubaija da garanciju Zapad banci za navedene kredite. Jemelijanova je 2015. godine otvorila račun u Zapad banci i do juna 2018. godine nije dolazila u Podgoricu. Ona je u aprilu 2018. godine u neformalnom razgovoru u Beču saznala da su oba kredita naplaćena njenim depozitom.

- U junu 2018. godine došla je u Podgoricu i u banci se interesovala za svoj depozit. Banka joj je uručila dio dokumentacije u kojoj se nalazila falsifikovana izjava. Insistirala je od banke da joj saopšte ko im je predao dokument, ali su to odbili – navodi su u prijavi.

KO JE  MILIJANOVA Svitlana Jemelijanova je bivša žena predsjednika Visokog privrednog suda u Ukrajini protiv kojeg je 2017. godine, prema navodima radija Slobodna Evropa, Glavno tužilaštvo Ukrajine pokrenulo istragu zbog sumnje da se nezakonito upletao u raspored predmeta među sudijama.

Ta istraga je u toku. Prema istraživanju Slobodne Evrope, imovina bivšeg bračnog para je bila meta ukrajinskih novinara. Nakon razvoda 2014. godine Svitlana Jemelijanova, koja se u Ukrajini bavila trgovinom nekretninama, seli se u Beč. Tu je kupila 15 odsto akcija austrijske firme AHL Realpeu koja gazduje hotelima sa četiri zvjedice „Princ Eugen“ i „Kavalijer“ koji su procijenjeni na ukupno devet miliona eura.

Partneri u kompaniji su takođe Ukrajinci iz Donjecka Dmitro Murakhver i Pavlo Malik. U Njemačkoj je od februara 2016. godine vlasnica polovine akcija kompanija Avia Web koja gazduje lancem od tri hotela u Frankfurtu na Majni. Jemelijanova je od 2013. godine i vlasnica apartmana od 120 kvadrata u Dubaiju, na čuvenom vještačkom ostrvu Palm Jumeirah, vrijednog 311.000 eura. Od 2011. vlasnica je vile u Antaliji čija vrijednost se procjenjuje na 57.000. U aprilu 2016. godine na tri godine je iznajmila za 160.000 eura stan u elitnom dijelu Beča.

Portal Analitika