Politika

Kad Nemanja Ristić promoviše turizam

Na Fejsbuk profilu Turističke organizacije Herceg Novog, u svrhu promocije turizma ovog grada, objavljena je fotografija Nemanje Ristića, lica sa podebljim kriminalnim dosjeom i optuženog za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, na dan parlamentarnih izbora 2016, koji je nedostupan crnogorskim sudskim vlastima.
Kad Nemanja Ristić promoviše turizam
PobjedaIzvor

Na fotografiji, ovaj srpski državljanin koji je na crvenoj Interpolovoj potjernici, je u društvu mažoretke, koja u rukama drži buket mimoza i napis: ,,I ♥ Herceg Novi“.

Da bi valjda učestvovao u nagradnoj igri, Ristić, kome se u Podgorici sudi u odsustvu, šerovao fotografiju na svom fejsbuk profilu i dao dodatna pojašnjenja – preko svog lica je upisao ,,Stefan Nemanja“, a iznad grudi - ,,Stefan Nemanja II“. ,,

POZITIVNI EFEKTI“ U Turističkoj organizaciji Herceg Novi su, povodom reakcija na stavljanje ove fotografije na svoj profil, poručili da se bave poslovima turističke prirode, a ne legitimisanjem posjetilaca.

Podsjetili su da su organizovali nagradnu igru za učesnike sajma turizma u Beogradu koji je trajao od 21. do 24. februara 2019. godine. -Napravljeno je 730 fotografija sa oko 1.000 učesnika koje su objavljene u albumu na Fejsbuk stranici Turističke organizacije Herceg Novi. Svi učesnici su imali instrukcije da podijele fotografiju na svojoj Fejsbuk stranici, te su je učinili vidljivom svim prijateljima na pomenutoj društvenoj mreži – objasnili su iz Turističe organizacije Herceg Novi.

Oni smatraju da takve marketinške aktivnosti imaju izuzetno pozitivan efekat za promociju grada.

- Cilj je bio da se u pomenutoj kampanji uključi što više posjetilaca sajma, kako bi efekat nagradne igre bio što veći. Isključivo smo se bavili poslovima turističke prirode, a legitimisanje posjetilaca je bio zadatak osoblja Beogradskog sajma – poručili su iz gradske TO.

Osuđeni ubica, član Zavetnika, slikao se sa Lavrovom...

Srpski državljanin Nemanja Ristić jedan je od četrnaest optuženih za pokušaj teroristističkog napada na Skupštinu Crne Gore na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, kome se u podgoričkom Višem sudu sudi u odsustvu.

Prema navodima optužnice specijalnog tužilaštva Crne Gore, Nemanja Ristić komunicirao je sa ljudima koji su priznali učešće u planiranju terorističkih napada. Ristić se tereti za formiranje kriminalne organizacije čiji je cilj bio da 16. oktobra u Podgoricu unesu oružje, nasilno uđu u zgradu Skupštine, zauzmu vlast, po cijenu žrtvovanja pristalica opozicione partije Demokratski front.

Za njim je početkom decembra 2016. godine Nacionalni centralni biro Interpola Podgorica, na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, raspisao potjernicu zbog čega je uhapšen u Srbiji. Međutim, Ristić je pušten da se brani sa slobode, uz zabranu napuštanja boravišta u Beogradu, nakon što je saslušan u beogradskom Specijalnom sudu. Srpske vlasti su odbile da ga izruče Crnoj Gori navodeći da je djelo za koje se Ristić tereti počinio na teritoriji Srbije, pa je izručenje nedozvoljeno po važećim zakonima Srbije, a nije ni u skladu s ugovorom koji su Srbija i Crna Gora potpisale 2009. godine.

Ristić je član ekstremne desničarske organizacije Zavetnici. Ristićev podeblji policijski dosje datira iz njegove rane mladosti, jer je već sa 20 godina bio istaknuti član voždovačkog klana, na čijem čelu je tada bio Goran Vuković.

Pravosnažno je osuđen za ubistvo koje je počinio 1994. tokom obračuna sa pripadnicima zvezdarskog klana Sredojem Šljukićem Šljukom i Srđanom Adžemovićem, kada je u međusobnoj pucnjavi ubijena Tatjana Nikolić. Iz zatvora je izašao 2012. godine i odmah se pridržio Zavetnicima.

U decembru 2015. godine određena mu je mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja sa slobode. Viši sud u Beogradu osudio ga je i zbog toga što je uredniku Informativnog programa B92 Veranu Matiću, ambasadoru SAD u Srbiji Majklu Kirbiju i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac prijetio da će biti strijeljani.

Osim toga, prijetio je i direktorki Centra za evroatlantske studije Jeleni Milić. Javnosti u Crnoj Gori postao je poznat po fotografisanju sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

BEZ GRANICA Za hercegnovsku Demokratsku partiju socijalista objavljivanje fotografije Nemanje Ristića na profilu Turističke organizacije Herceg Novog dokaz je da koalicija na vlasti nema granica u svom bezumlju.

- Staviti u isti kadar naš Herceg Novi i lice sa potjernica, sa zastrašujućom prošlošću i ništa boljom sadašnjošću, potvrda je ne samo odsustva bilo kakve odgovornosti, već i očiglednih namjera odgovornih u Turističkoj organizaciji koju kontroliše Novska lista – kažu u Opštinskom odboru DPS. Pitaju da li je to promocija kakvu zaslužuje grad i da li takvu promociju treba da plaćaju građani Herceg Novog.

 - Koja partija u koaliciji na vlasti ima pravo da unižava građane Herceg Novog? Koji partijski lider ima pravo da baci pod noge jubilarni Praznik mimoze da bi se Nemanja Ristić na fotografijama šepurio sa mažoretkinjama? Ko se to otvoreno poistovjećuje sa fašističkim stavovima lica sa fotografije? Da li je bilo ko u koaliciji na vlasti svjestan učinjenog i poruke koja je poslata? I šta je još ostalo da odgovorni u Turističkoj organizaciji i upravi grada urade da degradiraju imidž Herceg Novog do nepovrata – pitaju u DPS.

Navode i da, od formiranja aktuelne vlasti, Turistička organizacija prednjači u bahatom trošenju novca građana. Zahtijevaju izvinjenje, „ne samo zaposlenih u Turističkoj organizaciji, već i svih predstavnika koalicije na vlasti koji su dopustili ovakvo besprizorno uniženje građana i degradaciju vrijednosti za koje se borimo“.

Portal Analitika