Društvo

Kampanja za zabranu farmi krzna u Crnoj Gori

Društvo za zaštitu prava životinja Galop pokrenuće, u saradnji sa PETA Deutschland, kampanju čiji je cilj zakonska zabrana farmi krzna u Crnoj Gori. 

Kampanja za zabranu farmi krzna u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Oni su kazali da, s obzirom na to da je veliki broj država u Evropi i regionu, uključujući i Srbiju, već usvojio zabranu farmi krzna, postoji realna mogućnost da se one presele u Crnu Goru.

Kako su naveli, pored inicijative upućene Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, planirane su aktivnosti u svrhu informisanja javnosti o negativnim uticajima i neetičnosti uzgajanja životinja radi krzna. 

Iz Galopa su saopštili da će kampanja zvanično početi prikazivanjem filma Klatki: The hidden farms of Europe, 2. marta u 16 sati, u prostorijama M:tel digitalne fabrike.

“Mediji i šira javnost imaće priliku da nakon projekcije filma koji prikazuje stanje u farmama krznašica u Evropi, razgovaraju sa aktivistima na druženju organizovanom od NVO Galop”, navodi se u saopštenju. 

Kampanja će, kako su najavili, biti nastavljena u ponedjeljak, gdje će aktivisti dijeliti letke i video materijal trgovinama koje još uvijek prodaju prirodno krzno. 

“Takođe, radi edukovanja šire javnosti o procesu dobijanja prirodnog krzna planirano je dijeljenje materijala u Ulici Slobode od 16 do 17 sati i 30 minuta. Ovaj vid aktivizma će se ponavljati i u utorak i srijedu u isto vrijeme”, rekli su iz Galopa.

Aktivisti te organizacije će u četvrtak na Trgu Nezavisnosti, od 11 sati i 30 minuta do 12 sati i 30 minuta, izvesti ulični performans koji će se sastojati od tematski baziranog baleta i slanja jasne poruke protiv dolaska farmi krzna u Crnu Goru. 

“Nakon performansa mediji će takođe dobiti CD-ove sa video materijalima procesa dobijanja prirodnog krzna i uslova na farmama istog”, navodi se u saopštenju.

Kako je cilj kampanje izmjena zakona o zaštiti dobrobiti životinja, predstavnici Galopa i PETA-e će u ponedeljak uručiti zvaničnu inicijativu Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Portal Analitika