Društvo

"Čast je služiti svojoj domovini"

Čast je biti vojnik i služiti svojoj domovini, poručeno je sa današnje panel diskusije ”Mogućnosti za mlade u Vojsci Crne Gore”, koju je organizovalo Ministarstvo odbrane u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore i Unijom srednjoškolaca.
"Čast je služiti svojoj domovini"
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, diskusiji je prisustovalo oko 200 studenata i srednjoškolaca, a obratili su im se generalni direktori Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Mihailo Volkov i Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić, potporučnica Kristina Bačić, predsjednik Studentskog paralmenta UCG Danilo Jelovac i predsjednica Upravnog odbora Unije srednjoškolaca, Andrea Mićanović.

Volkov je istakao načine na koje mladi mogu postati dio Vojske Crne Gore, te objasnio šta podrazumijeva karijerni razvoj u okviru odbrambenog sistema.

“Posebno je naglasio etički aspekt vojnog poziva, te uzvišene ideale kojima je posvećen. Kazao je da Crna Gora od obnove nezavisnosti po prvi put sama kreira svoju odbrambenu politiku i uređuje sopstveni sistem odbrane u najboljem interesu za ostvarivanje državnih ciljeva. Naša država je na tom polju imala ambiciozan i nimalo lak zadatak, pun brojnih izazova, prvenstveno u procesu reforme Vojsku i njenog preobražaja u profesionalnu odbrambenu snagu”, navode u Ministarstvu.

Tomić je, pak, istakao značaj saradnje ministarstava prosvjete i odbrane u cilju približavanja vojne profesije mladima.

“On se osvrnuo na prethodne projekte, ističući da će saradnja u narednom periodu biti intenzivirana. Naglasio je da iz škola stižu informacije o zainteresovanosti mladih za vojni poziv i projekte Ministarstva odbrane”, dodaje se u saopštenju.

Bačić je govorila o motivima koji su je podstakli da završi vojnu akademiju, te istakla da bi svakom mladom čovjeku preporučila da pođe njenim stopama, zbog prednosti koje nosi vojni poziv, od stalnog zaposlenja do mogućnosti usavršavanja i obrazovanja, dok su Jelovac i Mićanović preporučili mladima da se oprobaju kao vojnici, odnosno da apliciraju za dobrovoljno služenje vojnog roka ili se prijave za Ljetnji vojni kamp.

“Jelovac je kazao da je posebno važno sticati nove vještine i da je čast služiti svojoj domovini”, ističu u Ministarstvu odbrane.

Portal Analitika