Region

Za prijetnje smrću Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki osuđen uslovno

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je nezadovoljstvo i veliku zabrinutost povodom presude Višeg suda u Beogradu kojom je optuženi za ozbiljne prijetnje smrću novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki uslovno osuđen na osam mjeseci i pušten na slobodu.
Za prijetnje smrću Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki osuđen uslovno
N1Izvor

"NUNS smatra da takvom neshvatljivo blagom kaznenom politikom srpsko pravosuđe praktično ohrabruje verbalno nasilje prema novinarima", navelo je to novinarsko udruženje.  

Za prijetnje smrću koje je putem Tvitera uputio novinarki TV Prva Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki, Viši sud u Beogradu juče je osudio Branka Tomića (36) iz Majdanpeka na uslovnu zatvorsku kaznu.  

U izjavi za NUNS, Vojtehovski kaže da je šokirana presudom koju je donijela sudija Ivana Ramić, a da nije saslušala ni nju njenu njenu ćerku i da je zabrinuta za bezbjednost svoje porodice.  

"Šokirana sam činjenicom da je čovjek koji je na najjeziviji način prijetio mojoj kćeri i meni, izašao na slobodu sa uslovnom presudom. Takođe sam zaista iznenađena činjenicom da sudija Ramić nije našla za shodno čak ni da sasluša moju kćer i mene, kako je tužilalac predložio. Što mi govori da je presuda donijeta samo na osnovu njegovog iskaza", navela je ona.  

Nezadovoljstvo presudom izrazila je i organizacija Reporteri bez granica koja je na svom Tviter nalogu ocijenila da "ovo nije način na koji se postupa s ozbiljnim prijetnjama upućenim novinarima".
Dezir: Razočaravajuća presuda
Predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir ocijenio je kao razočaravajuću presudu suda u Beogradu za osobu odgovornu za "užasne" prijetnje smrti i silovanjem Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki i poručio da takvi zločini moraju da budu oštro kažnjeni i novinari da budu zaštićeni.

"Razočaravajuća jučerašnja sudska odluka da se izrekne uslovna kazna osobi odgovornoj za užasne pretnje smrti i silovanja upućene novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki. Takvi zločini moraju da budu oštro kažnjeni i novinari zaštićeni", napisao je danas Dezir na svom Tviter nalogu.

Portal Analitika