Politika

Zeković: Najniža minimalna zarada, najveći porezi za poslodavce u regionu

Odbijanje Socijalnog savjeta da se poveća minimalna zarada dovela je do razočaranja gotovo polovine zaposlenih u Crnoj Gori, odnosno 77.500 naših sugrađana koji danas primaju platu manju od predloženih 250 eura, izjavio je član Predsjedništva SDP-a i doskorašnji član Socijalnog savjeta Bojan Zeković.
Zeković: Najniža minimalna zarada, najveći porezi za poslodavce u regionu
Portal AnalitikaIzvor

"Zbog nesposobnosti Vlade građani Crne Gore imaju ubjedljivo najnižu minimalnu zaradu u regionu, dok su naši poslodavci najoporezovaniji u regionu. U čijem interesu radi Vlada koja čini štetu i građanima i poslodavcima?  Ova Vlada ni poslije dvije godine od formalne inicijative odbija da prihvati jednostavno i održivo rješenje - povećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura i uvođenje startnog neoporezivog iznosa zarada - opravdanog zahtvjeva poslodavaca koji postoji u zemljama regiona. Ono što su uradile sve vlade u regionu, Vlada Crne Gore nije, pa je Crna Gora danas regionalni lider u dvije neslavne kategorije - imamo najmanju minimalnu zaradu i najveće poresko optrerećeno poslodavaca", naveo je Zeković, ističući da je minimalna zarada danas ubjedljivo najmanja u regionu i "toliko niska da bi čak i sa povećanjem na 250 bili iza Hrvatske, Srbije i na nivou Kosova, tako da je jasno koliko je stanje u ovoj oblasti negativno za radnike u Crnoj Gori, koji od najniže minimalne zarade plaćaju gotovo najskuplju struju, imaju visoke akcize na gorivo, kao i povećanu stopu PDV-a". 

"Politika u kojoj Vlada sve više uzima od svojih građana, plate i penzije stagniraju, mora nužno dovesti do ogromnog nezadovoljstva građana kojima je preko glave priče o rastu BDP-a dok njihovo standard i po vladinim podacima pada iz godine u godinu. U vrijeme dok svaka mjera Vlade ide na štetu građana ista Vlada dopušta ogroman poreski dug sebi bliskim tajkunima koji se konstantno povećava i na kraju neće biti plaćen, kao u slučaju Vektre.  SDP će, zajedno sa sindikatima, poslodavcima i građanima, nastaviti sa snažnim zalaganjem za povećanje minimalne zarade i uvođenje startnog neoporezivog dijela zarade i sigurni smo da samo snažan pritisak svih zainteresovanih mora dovesti do usvajanja ovih odluka", zaključio je Zeković. 
 

Portal Analitika