Društvo

Živa soda izlivena u Moraču?

Ekološka inspekcija ispituje da li je u Morači završila kaustična (živa) soda iz Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), a inspekcijskim nadzorom, obavljenim 25. februara, utvrđeno je da se izvjesna količina lužine ulila u kanal otpadnih voda tog preduzeća, saopšteno je Danu iz Uprave za inspekcijske poslove.
Živa soda izlivena u Moraču?
Portal AnalitikaIzvor

Iz Uprave kažu da za sedam dana očekuju rezultate analiza vode iz kanala za otpadne vode, te mjerenja pH vrijednosti voda sa pet pozicija.

Ekološka inspekcija izašla je na lice mjesta po pozivu mještanina sela Botun, koji je prijavio izlivanje sode u kanal otpadnih voda. Inspektor je, kako su kazali, konstatovao da je u trenutku pregleda voda u kanalu bila bistra, ali je ekipa iz CETI-ja uzela uzorke na analizu.

“Direktor Glinice obavijestio je ekološkog inspektora da je u trenutku rezanja horizontalne cijevi dužine oko 20 metara istekla izvjesna količina lužine iz cijevi i ulila se u slivnik atmosferske kanalizacije, pa onda dalje u kanal otpadnih voda KAP-a. Nakon toga je voda u kanalu otpadnih voda pobijelila, a pehametar na kanalu je pokazivao pH 9,4. Po izjavi direktora Glinice radilo se o manjoj količini lužine, a zamućenje na kanalu nije dugo trajalo. Ekološki inspektor je obišao lokaciju na kojoj se vrši rezanje opreme pogon uparavanja fabrike Glinice, koja ne radi od 2009. godine. U trenutku nadzora vršilo se rezanje cjevovoda slabe lužine. Ekološki inspektor je konstatovao da su rezervoari ispražnjeni bez lužine. Direktor Glinice je izjavio da postoji vjerovatnoća stvaranja vazdušnih čepova koji “zarobe” određenu količinu lužine u cjevovodima, što se desilo ovog puta, bez obzira na to što je čitav sistem prije rezanja bio oslobođen od lužine. Ekološki inspektor dalje je konstatovao tragove curenja lužine iz cjevovoda na manjoj betonskoj površini.Unipromuje naloženo da odmah sanira prostor na kome se desilo izlivanje i da ga očisti od ostataka lužine, te da obezbijedi čitavu lokaciju na kojoj se vrši sječenje opreme i cjevovoda od procurivanja eventualne “zarobljene” lužine na okolni prostor”, naveli su iz inspekcije.

Lužina predstavlja opasne tečnosti natrijum-sulfida nastale iz proizvodnje glinice.
 

Portal Analitika