Politika

Izvještaj o napretku objaviće na proljeće

Evropska komisija trenutno radi na izvještajima o napretku za 2019. godinu. Oni će biti objavljeni na proljeće, ali je još rano da kažemo kada će to tačno biti, kazao je Pobjedi zvaničnik Evropske komisije, na naše pitanje da li je tačna informacija da će izvještaji za Crnu Goru i ostale zemlje Zapadnog Balkana biti objavljeni nakon izbora za Evropski parlament, umjesto u aprilu ove godine.
Izvještaj o napretku objaviće na proljeće
Jovana Đurišić
Jovana ĐurišićAutor
Nova PobjedaIzvor

Izbori za Evropski parlament biće održani od 23. do 26. maja. U Briselu se spekuliše da bi izvještaji, koji su obično objavljivani u aprilu, ove godine mogli biti usvojeni 29. maja.

Izvjesno je da novi sastav Evropske komisije ne bi imao mnogo uticaja na ocjene u izvještaju, imajući u vidu da će ključne ocjene dati sadašnji čelnici EU.

Sadašnja EK usvojila je strategiju za Balkan u kojoj se prvi put pominje 2025. kao rok za članstvo Crne Gore i Srbije u EU. Zato će sastav i organizacija nove EK poslije izbora biti važni i za Balkan, posebno je pitanje hoće li postojati poseban resor za proširenje i ko će ga preuzeti od sadašnjeg komesara za proširenje Johanesa Hana. Očekuje se i da bi, nakon što pitanje Bregzita bude riješeno, novi čelnici EK mogli više pažnje da usmjere na Zapadni Balkan, posebno imajući u vidu da će prvo predsjedavanje u 2020. imati Hrvatska, najmlađa članica EU, sa kojom Crna Gora blisko sarađuje.

(opširnije u Pobjedi)
 

Portal Analitika