Svijet

Sveštenik pod istragom za zlostavljanje dječaka

Kardinal Džordž Pel, osuđen u Australiji za zlostavljanje dječaka, nalazi se pod istragom Kongregacije za doktrinu vjere Svete stolice i mogao bi da bude uklonjen iz sveštenstva, rekao je danas portparol Vatikana Alesandro Gisoti.
Sveštenik pod istragom za zlostavljanje dječaka
Portal AnalitikaIzvor

Portparol je naveo da je kancelarija Vatikana koja se bavi seksualnim zlostavljanjem maloljetnika preuzela slučaj kardinala Pela koji je osuđen u Melburnu u decembru prošle godine za zlostavljanje dječaka devedesetih godina prošlog vijeka.

"Australijski kardinal, najviši sveštenik osuđen za seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi, nalazi se pod istragom Kongregacije za doktrinu vjere, koji ima moć da ga ukloni iz sveštenstva. Ovaj potez je očekivan pošto Katolička crkva mora da sprovede sopstvenu kanonsku istragu kad god postoji kredibilna optužba za seksualno zlostavljanje", navodi američka agencija.

Papa Franja uklonio je australijskog kardinala sa mjesta neformalnog člana svog kabineta u oktobru prošle godine, a Vatikan je potvrdio da kardinal Pel nije više ministar ekonomije.

 

Portal Analitika