Abiznis

Struja neće biti skuplja za sve potrošače

Najavljeno poskupljenje struje, ne znači da će svi potrošači dobiti veće račune za električnu energiju, kazao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović.
Struja neće biti skuplja za sve potrošače
Portal Analitika/MinaIzvor

On je, nakon sjednice Socijalnog savjeta, poručio da država i menadžment imaju obavezu da EPCG donesu profit. Naveo je i da subvencije za struju ostaju.

Unaprijđen je, kako kaže, i segment naknada za obnovljive izvore energije, a plaćaće ih samo domaćinstva sa potrošnjom većom od 300 KW sati.

"To znači da 60 odsto potrošača, odnosno 80 odsto na sjeveru neće osjetiti poskupljenje po tom osnovu”, kazao je Vujović.

 

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kaže da je sindikatima data detaljna analiza razloga poskupljenja struje.

“Sindikati su jasni bili da je za njih neprihvatljivo svako povećanje.", kazao je Purišić i dodao da će o tome Socijani savjet još jedno razgovarati.

Na sjednici Socijalnog savjeta razgovarano je i o povećanju minimalne zarade sa 193 na 250 eura.

“Nijesmo imali potpunu analizu koju treba da uradi Ministarstvo finansija”, naveo je ministar i dodao da poslodavci traže smanje stope poreza i doprinosa.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica očekuje da će biti uvaženi argumenti sindikalaca protiv povećanja cijene električne energije.

"Što se minimalne zarade tiče uradili smo analizu za povećanje, predali smo je socijalnim partnerima. Ministarstvo finansija radi na pronalaženju modela, a svakako da postoji raspoloženje", kazao je Zarubica.

 

Portal Analitika