Abiznis

Vlada će nastaviti da se pridržava mjera fiskalne konsolidacije

Vlada Crne Gore će nastaviti da se pridržava mjera fiskalne konsolidacije, saopštio je danas ministar finasnija Darko Radunović tokom sastanka sa guvernerom Centralne banke Radojem Žugićem i timom Međunarodnog monetarnog fonda, koje je predvodio novi šef Misije ove institucije za Crnu Goru, Srikant Seshadri.
Vlada će nastaviti da se pridržava mjera fiskalne konsolidacije
Portal AnalitikaIzvor

Iz Centralne banke je saopšteno da su evidentirani nedavni pozitivni makroekonomski događaji, naročito u postizanju ekonomskog rasta koji
će u 2018. vjerovatno preći četiri odsto drugu godinu za redom.

“Tim MMF-a je evidentirao istrajnosti u sprovođenju teških mjera fiskalne konsolidacije, koje su dale pozitivne rezultate. Ohrabrili su nastavak sprovođenja fiskalne strategije kako bi se sačuvali postignuti rezultati i dodatno unaprijedile javne finansije. Ministar Radunović je potvrdio namjeru Vlade da nastavi da se pridržava mjera fiskalne konsolidacije i izrazio očekivanje da će takav plan, uz ostale aktivnosti Ministarstva finansija, doprinijeti daljem snaženju stabilnosti javnih finansija i dinamiziranju ekonomskog rasta”, navodi se u saopštenju.

Žugić je upoznao predstavnike MMF-a sa najnovijim indikatorima poslovanja u 13 poslovnih banaka (isključujući IBM i Atlas banku) u Crnoj Gori.

U periodu od uvođenja privremene uprave u dvije banke (7. decembra 2018. godine) do danas, ukupni depoziti su porasli za preko 91 milion eura, dok je likvidna aktivna porasla za 28,5 miliona eura.

“Ovakvi trendovi potvrđuju da je očuvana stabilnost i sigurnost bankarskog sektora”, istakao je Žugić.

Na sastanku je bilo riječi i o tehničkoj pomoći koju MMF pruža Crnoj Gori. Učesnici su razgovarali o tekućim programima koji se odnose na niz oblasti, a koje uključuju poresku politiku, poresku administraciju, javno-privatno partnerstvo, upravljanje dugom i superviziju banaka. Razgovarano je i o mogućnostima za proširenje budućih oblasti saradnje.

Vlada Crne Gore će nastaviti razgovore sa misijom MMF-a u kontekstu narednih redovnih godišnjih konsultacija u skladu sa Članom IV Fonda, koja je planirana za jun.

 

Portal Analitika