Politika

ASK: DPS vratio 47.500 i platio kaznu od 20.000 eura

Agencija za sprječavanje korupcije navodi da je Demokratska partija socijalista uplatila u državni budžet 47.500, kako je i bilo predviđeno rješenjem ASK-a. Kako objašnjavaju iz ASK-a, to rješenje je označeno stepenom tajnosti “interno”, jer SDT u tom slučaju vodi postupak.
ASK: DPS vratio 47.500 i platio kaznu od 20.000 eura
rtcgIzvor

ASK je rješenjem od 12. februara ove godine utvrdio da je DPS prekršio Zakon o finansiranju političkih partija i naložila tom političkom subjektu da vrati u budžet Crne Gore sredstava u iznosu od 47.500 eura, koja su prikupljena suprotno Zakonu.

“Politički subjekt je 13. 02. 2019. uplatio sredstva u budžet Crne Gore, čime je izvršio i obaveze iz Rješenja Agencije”, saopšteno je iz ASK-a.

Navode međutim da to rješenje označeno stepenom tajnosti “interno”, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka.

“Zbog toga što se pred Specijalnim državnim tužilaštvom istovremeno vodi postupak kojim su obuhvaćena lica i podaci koji su navedeni i u Rješenju Agencije o povraćaju sredstava u budžet”, saopšteno je iz ASK-a.

Podsjećaju i da je ASK izrekao prekršajni nalog kojim je DPS kažnjen sa 20.000 eura.

“Politički subjekt je prihvatio nalog Agencije, odnosno prihvatio odgovornost za prekršaj plaćanjem novčane kazne 13. 02. 2019. godine. Taj prekršajni nalog Agencija nikad nije označila stepenom tajnosti, pa svaki zainteresovani subjekt može izvršiti uvid u prekršajni nalog. Inače, Agencija nema zakonsku obavezu objavljivanja prekršajnih naloga na svojoj internet stranici”, saopšteno je iz ASK-a.

Agencija podsjeća da je svu dokumentaciju koju posjeduje u ovom slučaju dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu, na zahtjev tog tužilaštva.

Portal Analitika