Abiznis

Turski investitori sve više zainteresovani za ulaganja u Podgoricu

„Uvjeren sam da ćete tokom Vašeg mandata dati veliki doprinos jačanju veza između Crne Gore i Turske i nadam se da će takav odnos poslužiti intenziviranju komunikacije Glavnog grada sa partnerima iz Ankare, Istanbula, Izmira i drugih velikih  turskih gradova“, istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković tokom današnjeg sastanka sa novoimenovanom ambasadorkom Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.
Turski investitori sve više zainteresovani za ulaganja u Podgoricu
Portal AnalitikaIzvor

Gradonačelnik je podsjetio da pored savezništva u okviru NATO-a dvije zemlje imaju  izuzetno dobre političke i prijateljske odnose, a da posebno raduje i sve intenzivnija ekonomska saradnja što najbolje pokazuje značajno povećanje broja turskih investitora u Crnoj Gori i Podgorici naročito u poslednjih nekoliko godina.

„Glavni grad Crne Gore prepoznat je kao atraktivna investiciona destinacija što dodatno ukazuje na to  da će naši odnosi u budućnosti biti uspješni naročito ako u osnovi imamo zajedničke interese koji će učiniti da uskoro formalizujemo oblike saradnje koju smo već započeli“, istakao je Vuković.

Vuković je najavio posjetu rukovodstva Podgorice Ankari tokom koje će sa kolegama glavnog grada Turske razgovarati o budućoj saradnji i realizaciji planiranih projektata, izražavajući posebno zadovoljstvo što će tokom te posjete, u Ankari otvoriti ulicu koja će nositi naziv Podgorica.

Gradonačelnik je, predstvljajući razvojne potencije, ambasadorku Ozan upoznao sa kapitalnim projektima i strateškim pravcima razvoja Podgorice dodajući da očekuje da će turski investitori pokazati interesovanje i biti partneri u realizaciji nekih od najznačajnijih  projekata Grada.

„Kada je riječ o  promociji turskog identiteta, kulture i jezika moramo istaći rad Turskog instituta “Yunus Emre” i  TIKA-e koji takođe potvrđuju stepen povezanosti i intenziviranja cjelokupnih odnosa između Turske i Crne Gore, koji će se i u budućnosti sve više reflektovati na lokalni nivo i u tom dijelu očekujemo veći stepen interakcije po pitanju kulture“, zaključio je Vuković.

004-11-1030x744

Ambasadorka Ozan je istakla da  je Crna Gora zemlja koja treba biti primjer ostalima u regionu kako po pitanju uspješnosti procesa pristupanja evro-atlantskim strukturama, tako po kulturnoj i multietničkoj harmoniji koja čini osnov za razvoj jednog društva.

Ona je naglasila da je kvalitet usluga koje su dostupne na lokalnom nivou od primarnog značaja za napredak države u cjelini i da je raduje što turska ambasada u kontinuitetu radi na unaprjeđuju komunikacije i produbljivanju saradnje sa upravom Glavnog grada, ali i sa ostalim crnogorskim gradovima.

„Ovdje sam da u godinama koje su pred nama dam doprinos komunikaciji, efikasnijoj saradnji i razvoju odnosa između prijateljskih zemalja. Želim da istaknem da  investitori koji su već ovdje, u Podgorici, pokazuju veliko interesovanje za brojne projekte koje imate u planu,  prije svega infrastrukturne“, naglasila je ambasadorka.

Ozan je saopštila da će zaiteresovane turske kompanije upoznati sa razvojnim potencijalima i projektima  koje realizuje Glavni grad dodajući da će uložiti i dodatan napor da animira dolazak što većeg broja investitora i turista iz Turske u Podgorcu, jer će to doprinijeti još boljim međusobnim konekcijama i stvoriti prostor za jačanje saradnje u mnogim oblastima.

„Dijelimo istoriju, kulturu, tradiciju i njegujemo sličan stil života, što nas dodatno zbližava i podstiče da još bolje i efikasnije sarađujemo“, zaključila je Ozan.

Portal Analitika