Kultura

Ministarstvo kulture posvećeno unapređenju kvaliteta života slijepih lica

Ministarstvo i ustanove kulture posvećene su unapređenju kvaliteta života slijepih i slabovidih lica lica, ocijenjeno je na sastanku resornog ministra Aleksandra Bogdanovića sa izvršnim direktorom Saveza slijepih Crne Gore Goranom Macanovićem.
Ministarstvo kulture posvećeno unapređenju kvaliteta života slijepih lica
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima na unapređenju dostupnosti kulturnih sadržaja slijepim i slabovidim licima, ali i problemima sa kojima se srijeću slijepa i slabovida lica u Crnoj Gori.

Bogdanović je naveo da je Ministarstvo kulture na osnovu javnih konkursa do sada podržalo niz projekata od značaja za slijepa i slabovida lica i da će i u budućnosti prepoznavati važnost realizacije sličnih projekata.

Ministar je istakao posebno važnim rad aktivnosti Biblioteke za slijepe Crne Gore, koja u svom posjedu ima sve bogatiji bibliotečki fond na Brajevom pismu, a od nedavno i štampariju na Brajevom pismu, čime doprinosi unapređenju kvaliteta života osoba sa oštećenim vidom.

Kako je kazao Macanović, podrška Ministarstva kulture, ali i drugih nadležnih institucija u Crnoj Gori je od izuzetnog značaja u ostvarivanju potpune implementacije ovog dokumenta.

Na sastanku je razgovarano i o potrebi što skorije ratifikacije Marakeškog sporazuma, dokumenta koji omogućava veci pristup literaturi slijepim i slabovidim licima.

Portal Analitika