Finansije

Održana radionica „Primjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave“

Ministarstvo finansija Crne Gore i UNDP, uz podršku Ministarstva finansija Republike Slovačke, zajednički implementiraju projekat "Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori".
Održana radionica „Primjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave“
Portal AnalitikaIzvor

U okviru ovog projekta 25. i 26. februara 2019. godine u Petrovcu je održana radionica pod nazivom "Primjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave".

Generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države u Ministarstvu finansija, mr Snežana Mugoša je otvorila radionicu kojoj su prisustvovali predstavnici opštinskih službi za finansije iz svih opština Crne Gore. 

Generalna direktorica Mugoša je u svom uvodnom izlaganju prezentirala indikatore održivosti opštinskih finansija u Crnoj Gori i istakla da samo zajednički, odgovoran i sistematičan rad nadležnih državnih organa i jedinica lokalne samouprave može osigurati stabilnost lokalnih javnih finansija na dugi rok. 

Obzirom da je 15.01.2019. godine stupio na snagu novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave, u okviru radionice, kroz interaktivan rad, učesnici su upoznati sa novim zakonskim rješenjima, kao i novim podzakonskim aktima koji su doneseni nakon usvajanja zakona. 

Na radionici su održane prezentacije na sljedeće teme:  Indikatori fiskalne decentralizacije u jugoistočnoj Evropi,  ključne odredbe Zakona o finansiranju lokalne samouprave, planiranje budžeta opštine, participativno budžetiranje, vodič kroz budžet za građane, planiranje kapitalnog budžeta,  uputstvo o zaduživanju opštine,  kreditni rejting opštine – ocjena i značaj, povlačenje donatorskih sredstava za finansiranje projekata u opštinama, uputstvo o radu trezora lokalne samouprave, planiranje i izvršenje budžeta – nalazi i mišljenja komercijalnih revizora i Državne revizorske institucije.

Osim generalne direktorice Snežane Mugoše, predavači i moderatori na radionici su bili: Slobodanka Burić i Mersija Purišić (Ministarstvo finansija), Žana Đukić i Darko Mrvaljević (Zajednica opština Crne Gore), Svetomir Aković (revizorska kuća Reviko) i Đorđi Josifov (Moody's).

Ova radionica je prva u nizu radionica i seminara koji će se održati u okviru pomenutog projekta u cilju dalje edukacije zaposlenih u opštinskih službama, analize uporednih rješenja i razmjene iskustava iz oblasti finansiranja lokalne samouprave.
 

Portal Analitika