Društvo

Drastično raste broj migranata u Crnoj Gori

U 2018. godini u Centru za prihvat je primljeno ukupno 4.570 stranaca koji traže međunarodnu zaštitu, što je gotovo šest puta više nego 2017. godine, pokazuju zvanični podaci.
Drastično raste broj migranata u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Od ukupnog broja stranaca (migranata), u Centru u Spužu bilo smješteno 2.424 lica a u alternativnom smještaju 2.146 lica što je neuporedivo veći broj stranaca koji traži međunarodnu zaštitu nego u 2017. godini kada je ukupno primljeno 799 lica od čega je u Centru na smještaju bilo 518 lica, a u alternativnom 281 lice.

„Najčešće zemlje porijekla stranaca koji traže međunarodnu zaštitu u 2018. godini bile su: Sirija, Pakistan, Maroko, Alžir, Palestina, Irak, Libija, Iran, Avganistan, a u 2017. godini Alžir, Maroko, Sirija, Pakistan, Irak, Avganistan, Kuba, Iran, Tunis, Rusija, Jermenija i Eritreja“, piše u Izvještaju  o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije za integrisano upravljanje migracijama u Crnoj Gori 2017-2020 , za 2018. godinu.

U Izvještaju se podsjeća, da je Zakon o strancima je stupio na snagu 3. marta 2018. godine.

„Zakon je usaglašen sa direktivama EU, koje se odnose na ulazak, izlazak, kretanje, boravak i rad državljana država članica EU i članova njihovih porodica, studije, razmjena učenika, neprofitabilne obuke ili volonterske usluge, boravak i rad visokokvalifikovanih državljana trećih država, kao i nezakonit boravak i povratak stranaca, obaveza izdavanja odluke o povratku, dobrovoljnom povratku“, piše u dokumentu.

Azilantu 96 eura, migrantu 50 eura: Podsjetrimo, Vlada Crne Gore donijela je sredinom aprila prošle godine odluku o novčanoj pomoći za azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom shodno kome oni mogu da računaju na mjesečnu novčanu pomoć od 66,68 kao samci do 126,77 eura sa petočlanom podrodicom

Strancu koji traži međunarodnu zaštitu - migrantu može se, u ostvarivanju prava na prihvat, odobriti jednokratna novčana pomoć u iznosu od 50 eura, dok traje prihvat.

„Novčana pomoć za azilanta i stranca pod supsidijarnom zaštitom ostvaruje se kao mjesečna novčana pomoć.  Visina mjesečne novčane pomoći iznosi za: - pojedinca 66,68 eura; - porodicu sa dva člana 80,08 eura; - porodicu sa tri člana 96,11 eura; - porodicu sa četiri člana 113,47 eura, i - porodicu sa pet i više članova 126,77 eura“, piše u Vladinoj odluci.

Portal Analitika