Abiznis

Prekinuta rasprava u Upravnom sudu, CBCG krije izvještaj o IBM banci

Upravni sud je juče prekinuo raspravu po tužbi akcionara Invest Banke Montenegro AD Podgorica, kojom je tražen poništaj rješenja Centralne banke Crne Gore o uvođenju prinudne uprave u IBM banci. Rasprava je prekinuta zato što je traženo izuzeće svih članova vijeća. Razlog je taj što je Vijeće odbilo da naloži tuženoj CBCG da dostavi izvještaj o kontroli, na osnovu kojeg je doneseno rješenje o uvođenju privremene uprave, kao i da se sasluša glavni kontrolor i privremeni upravnik IBM banke Milan Remiković, saopštio je Milovan Milošević, advokat akcionara IBM banke.
Prekinuta rasprava u Upravnom sudu, CBCG krije izvještaj o IBM banci
Portal AnalitikaIzvor

Rješenje o uvođenju prinudne uprave doneseno je isključivo na osnovu izvještaja o kontroli Centralne banke, po se o zakonitosti tog rješenja ne može raspravljati bez uvida u izvještaj o kontroli, koji nije dostavljen akcionarima banke, kao strankama u postupku.

To je i punomoćnica CBCG posredno priznala, navodeći da smatra da CBCG nije kriva što akcionari – tužioci u postupku, nemaju izvještaj. Prethodno je odbila da im dostavi taj isti izvještaj.

Osvrćući se na navode punomoćnika akcionara da je koeficijent solventnosti od 4,63% bio samo 0,37% ispod zakonske granice od 5%, što predstavlja eventualno nedostajućih 140.000 eura u ukupnoj aktivi Banke koja iznosi oko 50 miliona eura, bivši privremeni upravnik Milan Remiković je naveo da privremena uprava nije uvedena samo zbog pada koeficijenta solventnosti, već i zbog navodnog velikog procenta nekvalitetnih kredita, kao i zato što je Banka u svojim knjigama isklazivala vrijednost akcija Atlas banke po nerealno visokoj vrijednosti.

Kako se u rješenju o uvođenju privremene uprave jasno kao razlog navodi pad koeficijenta solventnosti ispod 5%, ali ne i procjena vrijednosti akcija Atlas banke, smatrali smo da je cjelishodno saslušati g. Remikovića.

Isto tako, bilo je nužno pribaviti izvještaj o kontroli, kako bi i sud mogao da provjeri navode sadržane u rješenju kojim je uvedena privremena uprava.

Nije jasno na koji način bi Sud uopšte i mogao ispitivati navode akcionara i posebno uticaj ponuđenog obezbjeđenja za preko 6 miliona eura kredita na aktivu Banke, ukoliko nema uvid u cjelovit izvještaj o kontroli i ukoliko ne sasluša glavnog kontrolora i bivšeg privremenog upravnika Banke.

Akcionari IBM banke sumnjaju da iza skrivanja izvještaja o kontroli od strane Centralne Banke stoji u njemu sadržana netačnost podataka i činjeničnih utvrđenja, što za posljedicu ima i nezakonitost rješenja kojim je uvedena privremena uprava.

Uloga suda je da spriječi ovakvu samovolju jednog organa i da ispita osnovanost navoda tužbe akcionara Banke. To je sud propustio da uradi, usled čega je izražena sumnja u nepristrasnost suda i traženo izuzeće postupajućih članova vijeća, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika