Kusovac: Na računu uvijek imamo makar dva miliona

Solventnost i likvidnost opštine ni u jednom momentu nijesu bile dovedene u pitanje. Nema nikakvih bojaznih za naš finansijski sistem. Štaviše, na tekućim operativnim računima opštine Tivat nikada nije bilo manje od dva miliona eura i to je minimum ispod kojeg ne idemo – kazao je predsjednik opštine Siniša Kusovac na konferenciji za novinare.
Kusovac: Na računu uvijek imamo makar dva miliona
Portal AnalitikaIzvor

Lokalna uprava na računu Atlas banke u kojoj je Centralna banka zavela prinudnu upravu ima nešto manje od dva miliona eura. Pojedine opozicione partije trvde da zbog toga opštini prijeti blokada računa. Kusovac je kazao da prate razvoj situacije te da sredstva nijesu izgubljena.

REZULTATI

- U stalnoj smo komunikaciji sa Ministarstvom finansija i drugim opštinama koje su takođe deponenti, i pratimo razvoj situacije. Uvjeren sam da opštinska sredstva u Atlas banci nijesu izgubljena i da će se kroz proces dokapitalizacije naći rješenje kako bi se ona iskoristila – rekao je Kusovac.

Prvi čovjek opštine govorio je o rezultatima rada lokalne uprave u minuloj i o onome što ih očekuje u ovoj godini.

- Prioritet opštine je poboljšanje uslova života i rada, pa je prošlu godinu obilježila realizacija projekata s ciljem razvoja grada u svim oblastima. Planirani budžet za 2018. godinu iznosio je 20.119.000 eura, rashodi su iznosili 13.655.243 eura, a prihodi su ostvareni u iznosu od 17.334.362 eura, što je 86,16 odsto od planiranog - kazao je Kusovac.

Po riječima Kusovca, među najvećim i najznačajnijim izdvajanjima u prošloj godini bilo je ulaganje u objekte i infrastrukturu iz oblasti kulture, pa je u rekonstrukciju Sokolskog doma - DTV Partizan, zgrade Centra za kulturu i kompleksa Buća-Luković uloženo 1,2 miliona eura.

- U ovoj godini treba završiti čišćenje lučice Kalimanj, izgradnju Centra za djecu sa posebnim potrebama, za šta je već izabran izvođač radova, u toku je završna faza izrade projektne dokumentacije za tri kružna toka i bulevar, asfaltiraće se lokalni putevi u vrijednosti 800.000 eura, a raspisaće se i tender za saobraćajnicu MR2. Nastavljaju se radovi na izgradnji gradskog kanalizacionog sistema i radovi predviđeni budžetom koji su prenijeti iz prošle godine. Među njima je izgradnja sportskih terena u Donjoj Lastvi, za što slijedi raspisivanje tendera predračunske vrijednosti 250.000 eura i druga faza rekonstrukcije pomoćnog terena FK Arsenal, vrijedna 44.000 eura. Fudbalski savez Crne Gore se obavezao da će finansirati postavljanje reflektora, travnate podloge, mobilijara i ograde - saopštio je Kusovac.

Prošle godine, saopštio je direktor Direkcije za investicije, Bogdan Čučković, okončana je prva faza izgradnje saobraćajnice MR1 vrijedna 5,7 miliona eura, urađena je rekonstrukcija cjevovoda na potezu od kotorske raskrsnice do Solila u koju je uloženo 787.000 eura, a za asfaltiranje puta do Radovića utrošeno je 350.000 eura.

- U toku su radovi na drugoj fazi saobraćajnice MR1 prema naselju Luštica bej, adaptacija JU Muzej i galerija, rekonstrukcija velike sale Centra za kulturu, očekuje se tehnički prijem saobraćajnice Župa - Češljar, a radi se projektna dokumentacija za izmještanje dalekovoda u Gradiošnici, kako bi se na tu lokaciju izmjestili Vodovod i kanalizacija, Komunalno i Služba zaštite i spašavanja - kazao je Čučković.

CACOVO

Odgovarajući na pitanje o izgradnji puta u Cacovu, Siniša Kusovac je kazao da je u pitanju veoma zahtjevan projekat, ali da nije zadovoljan kako se odvijaju radovi, pa je uputio primjedbu Vladi o manjkavosti tenderske procedure o izboru izvođača.

Predsjednik opštine je najavio da će se urgentno obaviti naplata duga za zakup opštinskog prostora koji koriste firma „Azalea“ i HGI i da će obaviti razgovor sa nekoliko porodica iz Donje Lastve, koje su blokirale radove na izgradnji kanalizacione mreže.

Portal Analitika