Društvo

Još pet žrtava gripa, do sada umrlo 15 osoba

Institutu za javno zdravlje prošle sedmice stiglo je još pet prijava o smrtnim slučajevima od gripa, od čega su tri osobe preminule u proteklih sedam dana, a dvije u prethodnim nedjeljama.
Još pet žrtava gripa, do sada umrlo 15 osoba
Portal AnalitikaIzvor

Radi se o muškarcima koji su imali 73, 61, 58, 54 i 47 godina, svi su bili hronični bolesnici i nevakcinisani.

U ovoj sezoni od gripa je do sada umrlo 15 osoba. Iz Instituta za javno zdravlje su naveli da je za sedam dana grip tipa ,,A“ potvrđen kod 43 osobe.

- Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori od 18. do 24. februara prijavljeno je 584 osoba sa simptomima nalik gripu što je za 16 odsto manje u odnosu na sedam dana ranije – naveli su iz Instituta, naglasivši da se još registruje epidemija sa srednjim intenzitetom aktivnosti gripa i širokom geografskom rasprostranjenošću.

Najveći broj oboljelih od bolesti sličnih gripu, kako su dodali, registrovan je u uzrastu od 20. do 64. godine (401 oboljelih), a najviša incidencija u uzrastu od pete do 14. godine i od 0 do četvrte godine.

Prošle sedmice prijavljeno je i 8.637 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI), a najviše u uzrastu od 20. do 64. godine (3.353).

Najčešće obolijevaju djeca predškolskog uzrasta od 0 do četvrte godine.

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje ranije su za Pobjedu pojasnili da grip može izazvati blažu ili ozbiljniju kliničku sliku, dok kod osoba sa oslabljenim imunitetom, onih koje boluju od hroničnih bolesti i posebno starijih, može imati fatalan ishod.

Simptomi gripa, sezonskog i pandemijskog su povišena tjelesna temperatura, groznica, bolovi u mišićima, malaksalost, glavobolja, kašalj, kijavica, curenje iz nosa i gušobolja.

Kod djece se mogu javiti i mučnina, povraćanje i dijareja. Bolest počinje iznenada, obično nakon 18 do 72 sata od infekcije.

Iz Instituta objašnjavaju da se većina zdravih osoba od gripa oporavi u toku jedne ili dvije nedjelje.

Portal Analitika