Društvo

Bošković: VCG osposobljena za najsloženije zadatke

Vježba Zima 2019, koja je organizovana na Bjelasici, pokazala je da su jedinice Vojske Crne Gore (VCG) osposobljene da odgovore najsloženijim zadacima u planini, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković: VCG osposobljena za najsloženije zadatke
Portal AnalitikaIzvor

U interresornoj vježbi, koja je održana na lokalitetu Ćupovi, učestvovalo je oko 100 pripadnika VCG, Uprave policije, Crvenog krsta i Gorske službe spašavanja (GSS), saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

„Bošković je istakao da je današnja završna faza vježbe Zima 2019 pokazala da su jedinice VCG osposobljene da odgovore najsloženijim zadacima u planini, kao i u najekstremnijim zimskim uslovima“, kaže se u saopštenju 

Bošković je, kako se navodi, istakao važnost sadejstva institucija u vanrednim situacijama. 

On je naglasio da građani Crne Gore mogu biti sigurni da su državne institucije u takvim situacijama sposobne da odreaguju na pravi način, u cilju zaštite ljudi i objekata. 

„Nastavićemo da zajednički i pojedinačno osposobljavamo ne samo planinske jedinice, nego i cijelu Vojsku Crne Gore u cilju sigurnosti i bezbjednosti i države i građana“, zaključio je Bošković.

Vježbi su prisustvovali premijer Duško Marković, načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić, kao i predsjednici opština Kolašin i Mojkovac, Milosav Bulatović i Ranko Mišnić.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, ocijenio da Crna Gora ima vojsku, policiju i službe zaštite sposobne da odgovore najvećim izazovima, i da je bezbjednija nego ikad.

Iz Ministarstva odbrane su kazali da su, u saradnji sa pripadnicima Uprave policije, pripadnici VCG prikazali sposobnosti planinskog ratovanja u zimskim uslovima i realizaciju zadataka potrage u planini, zimi.

Sa pripadnicima Crvenog krsta i GSS-a prikazano je pružanje pomoći unesrećenim na području zahvaćenom lavinom. 

„Kao treći segment vježbe, zvanicama su pokazani igloi koje su za tu priliku od snijega napravili pripanici VCG, kao i oprema koja služi za opstanak u planini i za planinsko ratovanje“, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da je, tokom dolaska na Ćupove, prikazan i rad sistema kamera i termovizije novih helikoptera u upotrebi u VCG.

Vježbe su obuhvatale zajedničku patrolu pripadnika VCG i granične policije, pripremu napada i napad na kriminalnu grupu, transport i evakuaciju povrijeđenog. 

„Zatim procedure pripadnika GSS i Crvenog krsta u pružanju pomoći unesrećenima na području zahvaćenom lavinama, pomoć pripadnika VCG civilnim institucijama u pretrazi i pružanju pomoći unesrećenima, kao i izvlačenje i transport povrijeđenih“, dodaje se u saopštenju. 

O vježbi i njenim elementima govorili su i potpukovnici Živko Rakočević i Enes Murić. 

Rakočević je, kako je saopšteno iz Ministarstva, najavio i formiranje Centra za planinsko ratovanje u Kolašinu, što je projekat koji se radi u saradnji sa Oružanim snagama Austrije. 
 

Portal Analitika