Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Rukomet

KAPISODA: Srebrna medalja potvrda potencijala ove generacije i rezultat kontinuiranog rada

Muška kadetska rukometna reprezentacija Crne Gore osvojila je srebrnu medalju na Mediteranskom prvenstvu u Egiptu. Tim povodom u prostorijama saveza održana je pres konferencija na kojoj je predsjednik UO RSCG, Petar Kapisoda, najavio da će mladi “lavovi” učestvovati na European Open-u, šampionatu koje se na ljeto održava u Švedskoj. On je takođe dodao da će četvoro mladih rukometaša iz ove generacije postati stipendisti saveza za ovu godinu.
Foto: N.B.
Foto: N.B.
A.P.
A.P.Autor
Portal AnalitikaIzvor

- Čestitam igračima i stručnom štabu na velikom uspjehu koji su ostvarili na Mediteranskom prvenstvu u Egiptu. Srebrna medalja potvrda je potencijala ove generacije, ali i rezultat kontinuiranog rada u proteklom periodu, u kom je naš nacionalni tim učestvovao na nekoliko jakih međunarodnih turnira - kazao je Kapisoda.

rscg2

On je napomenuo da je iskustvo stečeno na tim turnirima donijelo rezultat na koji je RSCG ponosan.

- Iskustvo stečeno na tim turnirima donijelo je rezultat na koji možemo kao savez da budemo ponosni. Sedam pobjeda i samo jedan poraz i to poslije uzbudljivog finala protiv rukometne velesile kakva je Francuska donijeli su prvu medalju za muške nacionalne selekcije, nakon zlatne medalje s Mediteranskog prvenstva u Tunisu 2013. Želio bih da napomenem da je to prvenstvo odigrano bez evropskih selekcija. Tako da ovaj rezultat samom tom činjenicom dobija na značaju - istakao je Kapisoda.

rscg4

Predsjednik UO RSCG je dodao da će mladi “lavovi” ovog ljeta nastupiti na Otvorenom prvenstvu Evrope u Švedskoj.

- Nakon odličnog rezultata u Egiptu koji je potvrdio rezultat ove generacije savez je donio odluku da ih prijavimo na European Open, Otvoreno prvenstvo Evrope koje će da se održi u Švedskoj u julu mjesecu ove godine  - za generaciju 2002. i mlađi, kao nagrada za postignuti rezultat. Takođe, četvorica igrača ove generacije biće stipendisti Rukometnog saveza za ovu godinu. U tu namjenu tražili smo sredstva od Ministarstva sporta i najvjerovatnije ćemo ih dobiti na konkursu, tako da je to jedan od načina da se doprinese razvoju njihove sportske karijere i da se pokaže odnos paženje koju oni zaslužuju - poentirao je Kapisoda.

rscg3

Selektor Brano Božović kazao je okupljenim novinarima da je osvojeno srebrno odličje plod planskog rada.

- Ovo je proizvod planskog rada. Treće okupljanje ove generacije. Prva dva okupljanja su bila u Makedoniji i Mađarskoj. Tu smo išli na neophodno iskustvo koje ova generacija treba da stekne, gdje smo gubili utakmice, ali s ciljem - tako da su se naša predviđanja šte se tiče tih turnira obistinila. Pred početak Mediteranskog prventsva na okupljanju u Podgorici sam ekipi rekao da postavljamo novi cilj - a to je bila medalja. Znajući s čime raspolažem u svojoj reprezentaciji mislio sam u tom momentu da bi to trebao biti naš cilj, što se na kraju ispostavilo ispravnim. Momci su to sve stojički podnijeli. Išli smo korak po korak. Drago mi je što su doživjeli taj stres grupnog takmičenja, pa četvrtfinala, a za polufinale da ne govorim... U finalu smo samo rekli da je bitno da uđemo u utakmicu čiste glave i da damo sve od sebe na terenu - biće onakav rezultat kakav se iznese na kraju. Tako da su oni sve to ispoštovali. Odlučivala je jedna lopta. Vidjeli smo gdje se nalazimo na svjetskom nivou. Francuska je reper što se tiče svjetskog nivoa rukometa, tako da smo stručni štab i ja prezadovoljni njihovim odnosom, odnosom saveza i ozbiljnošću rada i svega ostalog, tako da bi ovaj rezultat trebao biti podstrek za ubuduće. Drago mi je što ćemo nastupiti na nezvaničnom evropskom prvenstvu u Švedskoj, tako da još jedan cilj možemo postaviti u onom našem glavnom cilju - a to je ulazak u “A” diviziju - istakao je selektor Božović.

rscg7

Igrač Lovćena i jedan od predvodnika ove generacije, bek šuter Luka Vukićević ocijenio je da je veliki uspjeh postignut osvajanjem srebrne medalje u Egiptu.

- Za nas je veliki rezultat drugo mjesto na Mediteranskim igrama u Egiptu. Od osam utakmica sedam pobjeda i taj jedan tijesni poraz od Francuske na jednu loptu to se može nazvati uspjehom i poslužiti kao veliki zamajac sljedeće godine na prvenstvu koje će se najvjerovatnije održati u Podgorici, a gdje idemo s ciljem da uđemo u “A” diviziju. Vjerovali smo u ovo i išli smo i na pripremne turnire gdje smo imali provjere i gdje smo većinu utakmica izgubili, ali sve s ciljem da bi poslije pobjeđivali i izmjerili se sa svojim vršnjacima. Na ovom turniru se poklopila atmosfera u ekipi sve ostalo i mislim da je ovo veliki rezultat - nijesmo siti, ovo je tek početak ostvarenja našeg zacrtanog cilja, a to je plasman u “A” diviziju. Idemo istrajno ka tome i nadamo se da ćemo uspjeti - zaključio je Vukićević.

rscg5
Portal Analitika