Crna hronika

ŠEGRT: Markoviću sam prenio informacije koje sam dobio od Masua

Bivši ministar zdravlja Budimir Šegrt kazao je danas da je informaciju o planiranju akcije na dan izbora 2016. godine, koju je dobio od počasnog konzula Malte u Crnoj Gori Ticijana Masua, prenio premijeru, a tada potpredsjedniku vlade za politički sistem, Dušku Markoviću.
ŠEGRT: Markoviću sam prenio informacije koje sam dobio od Masua
Portal AnalitikaIzvor

Masu mi je rekao da je prijatelj s ljudima koji imaju firmu za obezbjeđenje lica Patriot Defense Group, da im je centrala na Floridi, a da ga je direktor te firme, takođe njegov prijatelj, konstulovao da li da prihvati neki posao u Crnoj Gori. Rekao je da je bilo više poziva od jedne opozicione partije, koja je tražila uslugu koja se sastojala u tome da će aktuelna vlast izgubiti izbore i da neće mirnim putem predati vlast, te da oni traže podršku da im (Patriot Defense Group) prave obezbjeđenje i urade neke planove evakuacije. Radio se o bivšim operativcima CIA-e. Rekao mi je i da je prijatelju sugerisao da taj posao ne prihvati, jer je on (Masu) prijatelj Crne Gore. Shvatio sam da je to informacija koju treba prenijeti. Bio sam tada član vlade i prenio sam je potpredsjedniku vlade za politički sistem, Dušku Markoviću“, ispričao je Šegrt.

Na pitanje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, da li mu je Masu pojasnio o kojoj se partiji radi, Šegrt je odgovorio:

On mi je rekao da su ti ljudi iz DF-a”.

Šegrt je dodao i da od Markovića nije tražio da obavijesti tadašnjeg premijera Mila Đukanovića o informacijama koje mu je prenio.

Odbrana je, između ostalog, ocijenila da se iz Šegrtovog iskaza može zaključiti da bezbjednost Crne Gore nije bila ugrožena 16. oktobra. Advokat Dušan Radosavljević predlažio je da se Marković sasluša kao svjedok.

Imamo čitav lanac informacije koja se svakom sljedećom interakcijom mijenja. Šegrt je rekao šta je čuo od Masua, a Masu to nije rekao ovdje pred sudom. Marković treba da kaže šta je tačno čuo od Šegrta“, saopštio je advokat.

Dušan Knežević, vozač optuženog funckionera DF-a Milana Knećevića, svjedočio je da su lideri DF-a 15. oktobra pod Ostrogom imali sastanak sa mitropolitom crnogrosko-primorskim, Amfilohijem.

Na današnjem ročištu izvršen je uvid u evidenciju o prelascima granice Arona Šaviva, Džozefa Asada, Jorama Friga i Viktora Emanuela Ričardsona. Katnić je rekao da je Šaviv prvi put ušao u Crnu Goru 26. jula 2016, te da je do novembra te godine boravio u našoj zemlji 14 puta.

 „Njegovi boravci bili su kratki, najduže dva ili tri dana. On je došao u Crnu Goru 25. septembra, dan prije odlaska Sinđelića za Moskvu, a napustio Crnu Goru 29. septembra i otišao u Beograd, nekoliko dana prije dolaska Šišmakova. Tokom oktobra dolazi tri puta – 5, 9. i 16, na dan izbora. Crnu Goru je napustio dan nakon izbora. Nakon jednodnevnog boravka u Crnoj Gori, 10. avgusta iz Tivta je odletio za Moskvu. Prvi boravak Šaviva u Crnoj Gori desio se neposredno nakon razgovora s Kneževićem u Moskvi“, pojasnio je tužilac.

Advokat Nikola Bulatović tražio je na početku današnjeg suđenje izuzeće predsjednice i članova sudskog vijeća, zbog, kako je naveo, sumnje u njihovu nepristrasnost. Zatražio je takođe i izuzeće predsjednika Višeg suda, ali su njegovi zahtjevi odbijeni.

Suđenje se nastavlja sjutra u 8:30 časova.

TOK SUĐENJA:

12:51 Današnji pretres je završen, suđenje se nastavlja sjutra u 8:30.

12:47 Advokat Radosavljević predlaže da se kao svjedok sasluša premijer Duško Marković.

On je osoba kojoj je Šegrt prenio informaciju. Imamo čitav lanac informacije koja se svakom sljedećom interakcijom mijenja. Šegrt je rekao šta je čuo od Masua, a Masu to nije rekao ovdje pred sudom. Marković treba da kaže šta je tačno čuo od Šegrta“, poručuje advokat.

12:40 Katnić se ne slaže se s predlogom odbrane da se vještači Miloš Jovanović.

Zašto bi se vještačio kad nije predloženo ništa za njegove aktivnosti vezane kao optuženog i kao svjedoka?“, pita on

12:38 Pročitan je odgovor Autobuske stanice iz Podgorice, na zahtjev optuženog Milana Dušića. U odgovoru se navodi da je 15. oktobra 2016. bilo ukupno osam polazaka za Beograd.

12:35 Sud je donio rješenje da kao svjedoka sasluša Borka Šestovića iz Uprave carina. Fotografije Uprave carina biće upućene Forenzičkom centru, da bi se utvrdilu o kakvom tipu opreme se radi.

12:30 Advokat Jovanović kaže da Joram Frig i Viktor Emanuel Ričardson nisu u optužnom aktu, te da ne zna zašto je izvođen ovaj dokaz.

12:27 Advokat Radosavljević imao je primjedbe na izvedeni dokaz.

Ako ovo nije uvezivanje nekih drugih dokaza od strane tužilaštva, ne znam šta je. Kakve veze ovdje imaju Sinđelić i Šišmakov?“, pitao je on.

12:25 Joram Frig je, prema riječima Katnića, došao u Crnu Goru 28. septembra, boravio dan, da bi 29. otišao avionom za Beograd.

Viktor Emanuel Ričardson boravio je u Crnoj Gori, kaže Katnić, više puta od kraja jula do 17. oktobra.

Prvi put je došao dan nakon Arona Šaviva. U vrijeme izbora bio je u Crnoj Gori“, istakao je glavni specijalni tužilac.

12:19 Glavni specijalni tužilac Katnić rekao je da je Šaviv prvi put ušao u Crnu Goru 26. jula 2016, te da je do novembra te godine boravio u našoj zemlji 14 puta.

Njegovi boravci bili su kratki, najduže dva ili tri dana. On je došao u Crnu Goru 25. septembra, dan prije odlaska Sinđelića za Moskvu, a napustio Crnu Goru 29. septembra i otišao u Beograd, nekoliko dana prije dolaska Šišmakova. Tokom oktobra dolazi tri puta – 5, 9. i 16, na dan izbora. Crnu Goru je napustio dan nakon izbora. Nakon jednodnevnog boravka u Crnoj Gori, 10. avgusta iz Tivta je odletio za Moskvu. Prvi boravak Šaviva u Crnoj Gori desio se neposredno nakon razgovora s Kneževićem u Moskvi. On je 16. oktobra ušao u Crnu Goru u 11:02 na GP Božaj u vozilu u kojem se nalazio Džozef Asad. Tog dana je izašao iz Crne Gore na GP Božaj u vozilu u kojem se nalazio sam i onda ponovo ušao u Crnu Goru“, pojasnio je tužilac.

12:05 Suđenje je nastavljeno. Vrši se uvid u evidenciju o prelascima granice Arona Šaviva, Džozefa Asada, Jorama Friga i Viktora Emanuela Ričardsona.

11:45 Sutkinja je dala pauzu.

11:45 Tužilaštvo, odbrana i optuženi nemaju primjedbi na iskaz svjedoka.

11:42 Svjedok tvrdi da nikakvo okupljanje DF-a nije bilo planirano 16. oktobra u Podgorici.

11:40 Knežević navodi da je i 16. oktobora i ranije primijetio da ga nepoznata lica prate.

11:35 Svjedok napominje da je on Milanu Kneževiću i vozač i pratnja. 

On je naveo da mu je Milan Knežević dao na čuvanje telefone kad je otišao na sastanak s mitropolitom Amfilohijem. Dodaje da zna koje brojeve telefona koristi njegov šef, te da ponekad odgovara na pozive na njegovim telefonima, kad vidi poznate brojeve.

11:25 Pred sudom je svjedok Dušan Knežević, vozač Milana Kneževića.

Mom pokojnom ocu je 15. oktobra 2016. bilo 40 dana, i tog dana sam obišao njegovu vječnu kuću u Golubovima. Imao sam dogovor sa šefom (Milanom) Kneževićem da se nađemo u partiji kad to završimo, jer Knežević i Predrag Bulatović zbog obaveza nisu mogli da dođu kod mene kući. Pošao sam u sjedište naše partije i našao se sa Kneževićem. Tu smo bili do 17:30, pošli smo po Bulatovića i odatle krenuli prema manastiru Ostrog. Tamo smo se našli sa ostalim liderima DF-a i poslanicima našeg kluba. Krenuli smo prvo da se poklonimo moštima sveca, a kada smo to završili vratili smo se u donji manastir, gdje su lideri DF-a imali sastanak sa mitropolitom Amfilohijem. To je trajalo nekih sat, sat i po vremena. Nakon toga smo pošli na večeru u restoran ‛Kolibaʻ. Tu smo bili do 11 sati. Nakon toga smo se vratili u Podgoricu. Narednog dana, 16. oktobra, oko 10 sati ja i Knežević smo došli u sjedište partije. Taj dan smo uglavnom provodili na realciji naše prostorije, Nova srpska demokratija (Nova), Pokret za promjene (PzP)“, ispričao je Knežević.

2602dusanknezevic

11:13 Advokat Jovanović tražio je pauzu, jer mu je, navodno, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić pomenuo majku.

U nekom kontekstu je pomenut najuži član moje porodice. Čuo sam riječ ʻmajka‛, ali ne znam u kom kontekstu. Tražim pauzu, meni je spomenuta majka“, rekao je advokat.

Katnić je negirao njegove tvrdnje, a optuženi Mihailo Čađenović je rekao da su svi u sudnici čuli da je Katnić rekao: „Ovo majka ne rađa“.

Sutkinja nije dala pauzu, Jovanović i Katnić su dobili opomene, dok je Čađenović udaljen iz sudnice jer se obraćao Katniću.

11:08 Advokat Jovanović smatra da je Šegrt morao biti optužen jer informacije koje je dobio od Masua nije prenio organima krivičnog gonjenja.

11:02 Suđenje je nastavljeno.

10:41 Optuženi Dragan Maksić je zatražio pauzu, suđenje se nastavlja u 11 časova.

10:40Izjavom svjedoka da je informaciju prenio sadašnjem premijeru Markoviću, a imajući u vidu da je gospodinu Šegrtu poznato da je taj čovjek danas premijer i da je ranije bio predjsednik ANB-a, smatram da se ovim svjedočenjem postupak pokušava uvući u neke unutarpartijske stvari“, istakao je Radosavljević.

10:33 Branilac Radosavljević ocijenio je da je svjedočenje Šegrta obilježeno brojnim zabranama pitanja.

10:30 Advokat Medojević misli da je Šegrt iznio šture informacije, te da su mu mnoge stvari nelogične.

10:29 Advokat Radonja Drakulović smatra da se iz Šegrtovo iskaza može zaključuti da bezbjednost Crne Gore nije bila ugrožena 16. oktobra.

10:28 Glavni specijalni tužilac Katnić vjeruje je da je Šegrt saopštio sve što mu je prenio Masu.

10:27 Šegrt je, na pitanje optuženog Mihaila Čađenovića, odgovorio da nije u rodbinskoj vezi s Milom Đukanovićem.

10:22 Advokat Dražen Medojević kažnjen je sa 500 eura zbog nepoštovanja naređenja predsjednice vijeća.

10:13 Svjedok je rekao da je sa Masuom razgovarao na engleskom i na našem jeziku. Dodaje da mu nije pominjao ime Arona Šaviva.

10:10 Šegrt kaže da je na sjednici vlade, nakon 16. oktobra, bilo komentara „o aktuelnoj situaciji“.

Ne znam da li je to bila prva naredna sjednica, ali svakako je bilo komentara o tom pitanju. Komentarisao je premijer, da li je uključivan Marković i ministar unutrašnjih poslova (Danilović) – ne mogu da se sjetim. Ali bilo je komentara od premijera i ljudi kojima je to u nadležnosti“, pojasnio je svjedok.

10:07 Odbačen je zahtjev za izuzeće predsjednice vijeća, sutkinje Mugoše.

Zahtjev je neosnovan i podnijet je radi sprječavanja i ometanja suda, odnosno radi odugovlačenja postupka“.

10:03 Jovanović je zatražio izuzeće predsjednice vijeća, nakon što nije dozvolila Šegrtu da odgovori na njegovo pitanje kako je otišao iz stare zgrade vlade.

10:00 Na pitanje advokata Miroja Jovanovića, gdje je pošao nakon što je napustio staru zgradu vlade, Šegrt je rekao:

Najvjerovatnije kući“.

9:57 Kaže da je iz medija saznao za hapšenja.

„Čuo sam mitropolita Amfilohija i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova (Gorana) Danilovića da pozivaju građane da ostanu kod kuće“, dodaje Šegrt.

9:55 Svjedok kaže da Marković i Đukanović nisu pričali o hapšenjima koja su se desila ranije tog dana.

9:53 Šegrt navodi da je 16. oktobra nakon 20 časova bio u izbornom štabu DPS-a, u staroj zgradi vlade, zajedno sa Đukanovićem i Markovićem.

9:44 Na pitanje da li je tražio od Markovića da obavijesti Đukanovića o ovome, Šegrt je odgovorio:

Nisam tražio jer je ovo nadležnost potpredsjednika vlade za politički sistem”.

Dodaje da ga Marković nije uputio da se obrati tužilaštvu.

9:32 Svjedok je potvrdno odgovorio na pitanje da li je na sastanku s Duškom Markovićem pomenuo ime firme Patriot Defense Group.

9:26 Uskraćen je odgovor na pitanje advokata Radosavljevića, da li je potpisao bilo kakav ugovor sa kompanijom VGH Ticijana Masua.

9:21 Šegrt kaže da se s Masuom vidio i kada je kao član delegacije tadašnjeg premijera Đukanovića, bio u službenoj posjeti Malti.

To je bilo iste godine (2016.), negdje potkraj ljeta. Na tom sastanku nismo imali ličnih komunikacija druge vrste“.

9:15 Upitan kada je Duška Markovića obavijestio o razgovoru sa Masuom, Šegrt odgovara:

Nisam smatrao urgentnim, ali sam se potrudio da to bude naredna sjednica vlade“.

9:13 Šegrt kaže da se sa Masuom prvi put vidio tokom aprila ili maja 2016. godine, kada je on bio u posjeti Crnoj Gori kao ministar energetike i zdravlja.

9:10 Na pitanje glavnog specijalnog tužioca, da li mu je Masu rekao koja opoziciona partija je u pitanju, Šegrt je odgovorio:

On mi je rekao da su ti ljudi iz DF-a“.

9:03 Pred sudom je svjedok, bivši ministar zdravlja Budimir Šegrt.

Gospodin Ticijano Masu me, ne znam tačno kada, pozvao da se vidimo. Vidjeli smo se u Podgorici i popili kafu. Masu mi je rekao da je prijatelj s ljudima koji imaju firmu za obezbjeđenje lica Patriot Defense Group, da im je centrala na Floridi, a da ga je direktor te firme, takođe njegov prijatelj, konstulovao da li da prihvati neki posao u Crnoj Gori. Rekao je da je bilo više poziva od jedne opozicione partije, koja je tražila uslugu koja se sastojala u tome da će aktuelna vlast izgubiti izbore i da neće mirnim putem predati vlast, te da oni traže podršku da im (Patriot Defense Group) prave obezbjeđenje i urade neke planove evakuacije. Radio se o bivšim operativcima CIA-e. Rekao mi je i da je prijatelju sugerisao da taj posao ne prihvati, jer je on (Masu) prijatelj Crne Gore. Shvatio sam da je to informacija koju treba prenijeti. Bio sam tada član vlade i prenio sam je potpredsjedniku vlade za politički sistem, Dušku Markoviću“, rekao je Šegrt.

9:02 Sud je odbacio zahtjev za izuzeće sudskog vijeća, predsjednice vijeća i predsjednika Višeg suda.

Očigledno je da je zahtjev neosnovan i da je usmjeren na ometanje sudskog vijeća i odugovlačenje postupka“, saopštila je sutkinja Mugoša.

8:43 Sutkinja Mugoša dala je pauzu, suđenje se nastavlja u 9 časova.

8:41 Bulatović dodaje da vijeće zasijeda i glasa na tajnom sastanku, a da u prostoriju u kojoj to rade mogu biti samo članovi vijeća i zapisničar.

Ovo vijeće to ne radi. Doduše, u prva tri mjeseca to se poštovalo. Nakon toga, njihovo vijećanje i glasanje je postalo javno, u prisustvu tužilaca, branilaca, vještaka, optuženih, policajaca, stražara, novianra, diplomata i TV kamera“, navodi on.

8:42 Bulatović je zatražio i izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića koji, prema njegovim riječima, postavlja sudije ovog vijeća za svoje najbliže saradnike, pa je očigledna sumnja da ih zato neće izuzeti. 

8:40 Tužioci su, prema riječima Bulatovića, do sada tek nekoliko puta opomenuti, dok su advokati, kaže, više od 20 puta novčano kaženjeni.

Apelacioni sud je ukinuo sedam odluka ovog vijeća, i na to ukidanje nema reakcije ni predsjednika Višeg suda, ni Sudskog savjeta, iako su na sjednicama Sudskog savjeta ranije vođeni disciplinski postupci ili razrješenje zbog sedam ukinutih odluka u toku jedne kalendarske godine, a ovdje ih imamo sedam u okviru jednog predmeta. Tužioci ne nose tužilačku torbu, a jedan advokat je kažnjen zbog dolaska u farmerkama, iako to nije pouzdano utvrđeno“, ukazuje branilac.

8:37 Izvedeno je, kaže dalje on, više od 300 dokaza na zahtjev tužilaštva, a računajući pozive i poruke, to je, prema njegovim riječima, više od 300.000 dokaza.

Računajuću predložene dokaze odbrane, izvedeno ih je manje od 10. Dokazi se ne mjere po količini, ali ogromna je razlika između 300.000 i broja 10. Poseban primjer je način ispitivanja saradnika (Saše) Sinđelića i vještaka Predraga Boljevića, pri čemu je odbijeno stotinu pitanja odbrane. Ne dozovoljava se ni salušanje bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića, a s druge strane saslušavamo 14 svjedoka po zahtjevu tužilaštva, koji nemaju veze s optužnicom“, ističe Bulatović.

8:35 Advokat Nikola Bulatović traži izuzeće sudskog vijeća zbog, kako je rekao, okolnosti koje izazivaju sumnju u njihovu nepristrasnost i objektivnost.

Od početka pretresa vijeće ima nejednak odnos prema strankama. Prilikom ulaska vijeća u sudnicu, na poziv ovlašćenog lica svi treba da ustanu, a ovdje vidimo da nije tako. Kad lice kaže da ustanemo, ovdje nisu predstavnici tužilaštva. Oni ulaze dva koraka ispred vijeća, a vijeće to vidi i toleriše“, rekao je Bulatović.

8:33 Sutkinja Mugoša konstatovala je prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Moisejev, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić (sudi joj se u odsustvu) i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

Portal Analitika