Zanimljivosti

Nevin proveo 39 godina u zatvoru, sljeduje mu odšteta od preko 20 miliona dolara

Kreg Koli nije trebalo da provede 39 godina u zatvoru. Oko toga se svi slažu. Svi se takođe slažu i oko toga da ovaj 71-godišnjak ostatak života treba da provede kao bogataš.
Nevin proveo 39 godina u zatvoru, sljeduje mu odšteta od preko 20 miliona dolara
index.hrIzvor

Kalifornijski grad Simi Velej, 60-ak kilometara udaljen od Los Anđelesa, objavio je u subotu kako namjerava da se nagodi oko federalne tužbe i da Koliju isplati 21 milion dolara za gotovo četiri  decenije nezakonitog zatvaranja zbog ubistva ženske osobe i njenog 4-godišnjeg sina  iz 1978. godine, javlja CNN.

”Nema tog novca koji bi mogao nadoknaditi ono što se dogodilo gospodinu Koliju, ali nagodba u ovom slučaju je ispravna stvar za njega i za našu zajednicu”, stoji u izjavi gradskog povjerenika, koji je dodao kako bi suđenje bilo skupo i neodgovorno, prenosi index.hr.

Često se pogrešno osuđeni moraju upuštati u dugotrajne pravne bitke kako bi izborili naknadu za vrijeme provedeno u zatvoru jer lokalni povjerenici obično okrive svoje prethodnike i natežu se oko iznosa nagodbe. U ovom slučaju to se nije dogodilo. U Kolijevom slučaju sve grane vlasti odradile su svoj posao. Gradska policija ponovo je otvorila njegov slučaj i pridobila podršku javnog tužitelja.

Tadašnji guverner pomilovao je mornaričkog veterana 2017. godine, a kalifornijski odbor za naknadu štete prošle mu je godine dodijelio gotovo dva miliona dolara odštete, odnosno 140 dolara za svaki od 13.991 dana, koliko je Koli ”proveo nezakonito iza rešetaka, odvojen od društva, zaposlenja i svojih najmilijih”. 

Nekoliko mjeseci kasnije, Koli je podnio federalnu tužbu za građanska prava, pa mu sada grad isplaćuje dodatne milione. Grad će platiti 4,9 miliona dolara, dok ostatak dolazi od osiguranja i drugih izvora, stoji u saopštenju za javnost.

”Ključni dokaz, na kojem je temeljena presuda, uopšte ne sadrži njegov DNK, nego drugih osoba”, stoji u saopštenju.

Detektiv je pogriješio

Koli je pomilovan, a potom je Viši sud okruga Ventura ne samo oslobodio Kolija optužbi, nego ga i proglasio nevinim, čime se otvorila mogućnost za državnu naknadu. Pri izricanju pomilovanja, guverner je rekao kako je još 2015. od Odbora za privremeno puštanje na slobodu zatražio da ispita ovaj slučaj i da je odbor od najmanje tri policijska službenika dobio mišljenje kako je detektiv 1978. ”pogriješio u ovom slučaju”.

Koli nije bio u kaznenoj evidenciji prije ubistava, bio je uzoran zatvorenik, posvetio se religiji. Stekao je i dvije diplome i počeo da radi na masteru. 

”Način na koji je gospodin Koli izdržavao ovo dugotrajno i nepravedno zatvaranje je zadivljujući”, napisao je guverner.
 

Portal Analitika