Društvo

CGES: Radimo u skladu sa zakonom

Crnogorski elektroprenosni sistem, radi objektivnog informisanja javnosti, a povodom saopštenja za medije od strane Mirka Radojevića, ističe u svom reagovanju sljedeće:
CGES: Radimo u skladu sa zakonom
Portal AnalitikaIzvor

-Postupak eksproprijacije za stubno mjesto, koje se nalazilo na imovini Mirka Radojevića, započet je  2013. godine,  a završen  sudskim poravnanjem pred Osnovnim sudom u Nikšiću 2015. godine. Okončanjem ovog postupka, CGES je stekao pravo upisa svojine na katastarskoj parceli Mirka Radojevića, što je i sprovedeno u Upravi za nekretnine PJ Plužine.  Nakon toga,  sproveden je postupak nepotpune eksproprijacije za pristupni put, i rješenje o nepotpunoj eksproprijaciji, kojim je ustanovljeno pravo službenosti prolaza radnika i mehanizacije, u 2017. godini postalo je pravosnažno. Vlasnik nije prihvatio ponuđenu nadoknadu, i shodno zakonskoj regulativi, spisi predmeta su proslijeđeni Osnovnom sudu u Nikšiću radi utvrđivanja pravične nadoknade, a CGES je stekao pravo ulaska u posjed.U međuvremenu je Crnogorski elektroprenosni sistem obezbijedio, sva zakonom predviđena rješenja koja mu omogućavaju nesmetan pristup predmetnoj parceli u vlasništvu Mirka Radojevića iz Gornjih Brezana, kako bi priveo kraju radove na najznačajnijem infrastrukturnom elektroenergetskom objektu, 400 kV dalekovodu „Čevo-Pljevlja“. 
Nakon višegodišnjih bezuspješnih pregovora i uloženih napora CGES-a da se dođe do konačnog dogovora sa vlasnikom  zemljišta Mirkom Radojevićem, naša kompanija je nastavila da postupa u skladu sa zakonom. Na osnovu toga, Osnovni sud u Nikšiću je, na zahtjev CGES-a, donio rješenje koje je pravosnažno i izvršno i kojim se određuje privremena mjera Radojeviću, kojom se nalaže da odmah omogući izvođaču i podizvođaču nastavak i završetak  svih radova na predmetnoj lokaciji.
Na kraju želimo još jednom da istaknemo, da Crnogorski elektroprenosni sistem ovaj postupak u potpunosti sprovodi u skladu sa Zakonom o energetici i Zakonom o eksproprijaciji,  vodeći računa da tokom procesa, a u okviru svojih nadležnosti, izađe u susret svim  vlasnicima zemljišta. Tako je i u slučaju g.dina Radojevića.Naglašavamo, takođe, da je  CGES  na taj način do danas riješio više od 99 odsto imovinsko-pravnih odnosa za cijelu trasu dalekovoda koji se prostire od Lastve do Pljevalja, dužine 168 kilometara. Taj podatak dovoljno govori o odgovornosti CGES-a prema vlasnicima zemljišta, sa kojima je naša kompanija, na obostrano zadovoljstvo, potpisala rješenja. - kažu u svom reagovanju iz CGES - a.

Portal Analitika